Potențialul viitor premier din Marea Britanie nu știe dacă să îl considere prieten sau dușman pe Macron

Liz Truss, unul din cei doi candidaţi la postul de premier al Marii Britanii, a fost acuzată că riscă o înrăutăţire a relaţiilor diplomatice cu Franţa după ce a spus că 'juriul încă deliberează' în privinţa preşedintelui Emmanuel Macron, transmite DPA.

Truss, actual ministru de externe, a răspuns la o întrunire de campanie a Partidului Conservator joi, la Norwich, că nu este decisă dacă preşedintele francez este 'prieten sau duşman'.

Mai multe probleme au afectat relaţiile franco-britanice în lunile din urmă, printre care traversările migranţilor pe Canalul Mânecii şi haosul creat în sezonul turistic în portul Dover, pentru care Truss a dat vina pe lipsa de personal francez la controlul paşapoartelor.

La întrunirea de la Norwich, Truss şi rivalul său Rishi Sunak au fost supuşi unei serii rapide de întrebări şi răspunsuri. Gazda evenimentului, Julia Hartley-Brewer, a întrebat-o pe Truss: 'Preşedintele Macron, prieten sau duşman?'.

'Juriul deliberează', a răspuns ea, în aplauze zgomotoase. 'Însă, dacă aş deveni prim-ministru, l-aş judeca după fapte, nu după vorbe'.

La aceeaşi întrebare, Sunak răspunsese rapid 'prieten'.

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a avertizat că replica lui Truss, care poate fi considerată ca riscând o tensionare a relaţiilor cu Franţa, arată 'o lipsă teribilă şi îngrijorătoare de judecată'.

Fostul ministru conservator Gavin Barwell a pus şi el sub semnul întrebării remarca, comentând pe Twitter: 'Aş fi crezut că ministrul de externe este conştient că suntem într-o alianţă militară cu Franţa'.

Într-un alt moment al întrunirii, Truss a recunoscut că, dacă ar avea de ales între a se baza pe Franţa sau pe China pentru expertiza în domeniul nuclear, ar alege Franţa.

Aceste răspunsuri vin după ce Liz Truss a distanţat Marea Britanie de perspectiva unui proiect de a face parte dintr-o comunitate politică europeană mai largă, în care ar fi implicate şi state din afara UE, precum Regatul Unit, după o întâlnire între Boris Johnson şi preşedintele francez în iunie.

Palatul Elysee a insistat că Johnson exprimase interes faţă de idee, însă Truss a negat ulterior că Regatul Unit ar fi fost vreodată de acord cu o astfel de propunere: 'Nu este adevărat. Nu cunosc cuvintele exacte pe care preşedintele Macron le-a folosit, dar noi nu am convenit asupra acestui subiect'.

Întrebată dacă susţine 'comunitatea lui (Macron) politică şi economică', ea a răspuns: 'Nu'.

În iulie, Truss a afirmat că aglomeraţiile cu care s-au confruntat turiştii în portul Dover au fost din vina autorităţilor franceze şi că ar fi fost 'pe deplin evitabile'.

Un politician francez a acuzat Brexit-ul pentru haosul creat. Pierre-Henri Dumont, deputat din Calais al partidului Republicanii, a declarat la BBC că problemele din portul Dover vor reapărea: 'Acestea sunt consecinţele Brexit-ului. Trebuie să facem mai multe controale decât înainte', a explicat el.

Marea Britanie, aproape de a avea un nou premier. Cine este favorit potrivit sondajelor

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss are un avans mare în faţa lui Rishi Sunak, contracandidatul la şefia Partidului Conservator britanic şi, implicit, la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, indică un sondaj YouGov publicat joi de Sky News, transmite Reuters.

Astfel, Truss este creditată cu 66% din intenţiile de vot, în timp ce Sunak cu 34%.

Ancheta sociologică mai arată că doar 13% dintre conservatori fie încă nu au decis pentru cine vor vota, fie au declarat că nu vor vota deloc.

De la începerea campaniei electorale interne, Liz Truss şi Rishi Sunak au avut opinii divergente mai ales pe subiecte legate de fiscalitate.

În timp ce Truss promite scăderi de impozite, anunţând că va reveni asupra creşterii cotizaţiilor sociale introduse în primăvară pentru a finanţa sistemul public de sănătate, pus la încercare de pandemia de COVID-19, Sunak pledează în special pentru măsuri imediate de stopare a inflaţiei, urmate de o scădere graduală a taxelor până la finalul mandatului viitorului parlament.

Cei doi finalişti au fost desemnaţi în urma unor voturi succesive rezervate doar deputaţilor conservatori. Alegerea succesorului lui Boris Johnson revine tuturor membrilor Partidului Conservator, al căror număr este estimat la aproximativ 200.000. Rezultatul acestui vot prin corespondenţă va fi anunţat pe 5 septembrie.

Până atunci, Boris Johnson - care şi-a anunţat demisia pe fondul scandalului legat de nerespectarea regulilor în timpul lockdown-ului din perioada pandemiei de COVID-19 - asigură interimatul la conducerea guvernului de la Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel