Marea Britanie, aproape de a avea un nou premier. Cine este favorit potrivit sondajelor

Ministrul de externe britanic, Liz Truss
Ministrul de externe britanic, Liz Truss

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss are un avans mare în faţa lui Rishi Sunak, contracandidatul la şefia Partidului Conservator britanic şi, implicit, la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, indică un sondaj YouGov publicat joi de Sky News, transmite Reuters.

Astfel, Truss este creditată cu 66% din intenţiile de vot, în timp ce Sunak cu 34%.

Ancheta sociologică mai arată că doar 13% dintre conservatori fie încă nu au decis pentru cine vor vota, fie au declarat că nu vor vota deloc.

De la începerea campaniei electorale interne, Liz Truss şi Rishi Sunak au avut opinii divergente mai ales pe subiecte legate de fiscalitate.

În timp ce Truss promite scăderi de impozite, anunţând că va reveni asupra creşterii cotizaţiilor sociale introduse în primăvară pentru a finanţa sistemul public de sănătate, pus la încercare de pandemia de COVID-19, Sunak pledează în special pentru măsuri imediate de stopare a inflaţiei, urmate de o scădere graduală a taxelor până la finalul mandatului viitorului parlament.

Cei doi finalişti au fost desemnaţi în urma unor voturi succesive rezervate doar deputaţilor conservatori. Alegerea succesorului lui Boris Johnson revine tuturor membrilor Partidului Conservator, al căror număr este estimat la aproximativ 200.000. Rezultatul acestui vot prin corespondenţă va fi anunţat pe 5 septembrie.

Până atunci, Boris Johnson - care şi-a anunţat demisia pe fondul scandalului legat de nerespectarea regulilor în timpul lockdown-ului din perioada pandemiei de COVID-19 - asigură interimatul la conducerea guvernului de la Londra.

O treime din britanici ar putea ajunge în iarnă la pragul sărăciei din cauza facturilor

O treime din britanici vor fi la limita bugetelor din cauza facturilor umflate și a combustibililor scumpi. 

Aproape o treime din gospodăriile din Regatul Unit se vor confrunta cu sărăcia în această iarnă, după ce vor fi plătite facturile la energie, care urmează să crească din nou în ianuarie, susțin experții. Aproximativ 10,5 milioane de gospodării se vor afla în sărăcia energetică în primele trei luni ale anului viitor, potrivit estimărilor End Fuel Poverty Coalition (EFPC) publicate marți, ceea ce înseamnă că veniturile lor după ce au plătit pentru energie vor scădea sub pragul sărăciei.

Guvernul definește sărăcia drept venitul gospodăriilor mai mic de 60% din media Regatului Unit, care a fost de 31.000 de lire sterline în 2021, potrivit statisticilor oficiale. Predicțiile se bazează pe noi estimări ale companiei de cercetare Cornwall Insight, publicate tot marți, care arată că factura medie a energiei casnice este de așteptat să atingă 3.582 lire sterline pe an din octombrie și 4.266 lire sterline din ianuarie - echivalent cu aproximativ 355 de lire mai mult pe lună.

Prognoza lunii ianuarie reprezintă o creștere cu 116% a facturilor la energie față de nivelurile actuale. Pe măsură ce prețurile la combustibil cresc, estimările nu pot ține pasul. Chiar săptămâna trecută, Cornwall Insight a prezis că prețurile din ianuarie vor crește cu 83% față de nivelurile actuale.

Firma de cercetare a declarat că și-a revizuit cifrele din cauza unei creșteri a prețurilor cu ridicata și a unei schimbări în modul în care autoritatea de reglementare din Marea Britanie își calculează plafonul de preț. Dar ar putea exista o ușurare la orizont: Cornwall Insight se așteaptă ca facturile să înceapă să scadă în a doua jumătate a anului 2023.

Facturile la combustibil au început să crească anul trecut, deoarece o criză globală a aprovizionării cu gaze naturale a împins prețurile cu ridicata la niveluri record. Invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie nu a făcut decât să agraveze situația. Factura medie a gospodăriilor din Regatul Unit a crescut deja cu 54% în acest an, exacerbând o criză a costului vieții care i-a forțat pe mulți britanici să aleagă între „încălzire și mâncare”.

În mai, guvernul a anunțat un pachet de sprijin de 15 miliarde de lire sterline, inclusiv o plată de 400 de lire sterline, către 29 de milioane de gospodării din octombrie, pentru a ușura povara facturilor la energie.

Liz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii, a propus reducerea taxelor pentru a ajuta oamenii care se luptă cu prețurile umflate ale facturilor, mai degrabă decât ajutor direct. Rivalul ei la postul de premier al Marii Britanii, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, a spus că va fi nevoie de mai mult sprijin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel