Ponta și-a asumat răspunderea pentru descentralizare. "Ne-am luptat cu armate de funcţionari. Propaganda băsistă e comunistă"

Premierul Victor Ponta s-a adresat, marți, deputaților și senatorilor care s-au reunit în şedinţă comună. Guvernul și-a angajat răspunderea asupra proiectului legii descentralizării. Premierul a subliniat, în fața Parlamentului, că "toată lumea" s-a declarat în favoarea proiectului, excepție făcând PDL, "partidul care a devenit din partidul primarilor-partidul anti-primarilor". 

Premierul a declarat în fața Parlamentului: "Despre reforma statului român s-a discutat foarte mult, s-a făcut foarte puțin, prin aceasta reușim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mult mai apropiat de cetățean, care poate fi cenzurat de cetățeni și care se află în coordonarea directă a aleșilor. Aș vrea să spun că această temă a fost susținută de toate partidele din România de după 1989. Toată lumea s-a declarat în favoarea descentralizării, acum înțeleg că este o singură excepție, PDL, partidul care a devenit din partidul primarilor - partidul antiprimarilor, sunteți toți prezenți".

Premierul a precizat: "A existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, apărută din aparatul birocratic din ministere. Au fost bătălii importante cu armatele de funcţionari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au". "El a mai afirmat că "propaganda băsistă" care insistă ca aleşii locali să nu primească mai multe atribuţii are o gândire "comunistă şi mioapă", care nu poate fi acceptată.

Victor Ponta a adăugat: "Scopul real este aducerea deciziei privind activitatea multor instituții cât mai aproape de cetățean. Statul român rămâne evident un stat național, unitar, însă cât mai multă autoritate pentru aleșii locali înseamnă un stat modern și un stat care aplică regulile descentralizării aplicabile în toate statele europene. Cred și susțin cu tărie că aceasta este soluția pe care acest Guvern și viitoarele Guverne trebuie să meargă, de a da cât mai multe atribuții aleșilor locali, în acest fel rupându-ne definitv de trecutul centralist al statului comunist de dinainte de 1989".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel