Pompeo: ”Nord Stream 2 face rău Europei”. Poziția SUA

Mark Pompeo, aflat la Varșovia, a reiterat poziția Statelor Unite față de construcția gazoductului Nord Stream 2.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marţi, la Varşovia, că SUA vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcţia gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania, relatează AFP. Pompeo a subliniat lipsa voinţei de compromis din partea Washingtonului pe această temă, în contextul în care Germania a făcut marţi un gest de apropiere faţă de SUA, promiţând să importe din următorii ani gaz natural lichefiat american şi să construiască infrastructura necesară.

Potrivit secretarului de stat american, gazoductul, a cărui construcţie a început anul trecut, 'trimite bani' spre Rusia făcând rău Europei. 'Deşi acest tip de tranzacţie comportă cu siguranţă un aspect comercial, el comportă un risc enorm pentru securitate', a declarat Pompeo în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz. 'Cred că preşedintele Trump a fost foarte clar asupra faptului că SUA vor face tot ce le stă în putere pentru ca securitatea europeană să fie pe primul plan în ceea ce priveşte deciziile energetice', a declarat el, întrebat dacă SUA iau în calcul sancţiuni.

Citește și: Mike Pompeo, atac la Vladimir Putin

Un proiect ratat

Noul gazoduct ar urma să permită dublarea capacităţilor primului Nord Stream, care transportă gaz de pe coasta baltică a Rusiei până în Germania. El este susţinut de Franţa, dar puternic criticat de Olanda şi Polonia. 'Împărtăşim punctul de vedere potrivit căruia proiectul Nord Stream 2 nu serveşte securităţii energetice a Europei, îl considerăm un proiect ratat, chiar prejudiciabil pentru securitatea energetică a continentului', a declarat Jacek Czaputowicz.

Ucraina este în mod special preocupată de faptul că Nord Stream 2 şi conexiunea prevăzută cu Turkstream i-ar putea permite Rusiei să o elimine ca ţară de tranzit, ceea ce ar putea-o expune la noi incursiuni militare ale Moscovei, notează AFP. Vizita lui Pompeo are loc în contextul în care secretarul adjunct american al energiei, Dan Brouillette, a participat în Germania la o conferinţă privind gazul natural lichefiat - o zonă de compromis între aliaţi pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia.

Citește și: Donald Trump - Kim Jong Un, o nouă întâlnire în Vietnam

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel