PETIȚIE. Voiculescu, apel către medici și studenții la Medicină

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, le cere medicilor și studenților la Medicină să semneze o petiție prin care se cere ”un proces corect şi transparent de selecţie a membrilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii”. 

El scrie că comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății ”pot propune priorităţi naţionale, strategii şi măsuri concrete, sunt cele care elaborează pachetele de servicii medicale care se asigură, sunt cele care elaborează protocoale standardizate la nivel naţional, sunt cele care stabilesc competenţele incluse într-o anumită specialitate şi sunt cele care stabilesc programele de pregătire profesională”.

Iată mesajul complet al fostului ministru: 

”Dragi studenți la medicină,

Meseria pe care o aveți sau pe care o veți dobândi nu v-o va putea lua nimeni. Sistemul vă poate însă umili așa cum a făcut-o deja de atâtea ori, vă poate impune reguli fără sens sau din contră, vă poate lăsa descoperiți acolo unde ar trebui să existe reguli, protocoale, vă poate impune hârțogăraie inutilă și vă poate tăia finanțarea, pentru ca fondurile să meargă către cei care sunt mai bine poziționați în ierarhia temporară a puterii. Pe mulți dintre dumneavoastră, sistemul vă poate face să plecați din țară!

Nu permiteți să se întâmple asta!

COMISIILE DE SPECIALITATE ALE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII sunt cea mai importantă pârghie pe care o aveți la dispoziție pentru a schimba sistemul.

S-a vorbit și s-a scris extrem de puțin în Noiembrie - poate pentru că mai erau doar câteva zile până în ziua alegerilor - despre Ordinul care stabilește pentru prima dată în istoria României CRITERII CLARE DE SELECȚIE pentru membri acestor comisii.

Comisiile de Specialitate sunt alcătuite din colegi (sau viitori colegi) ai dumneavoastră și constituie principalul furnizor de expertiza științifică pentru coordonarea reţelei de asistenţă medicală. Nu o spun eu, o spune legea!
Prin Comisiile de Specialitate, puteți influența regulile care vă guvernează munca de fiecare zi. Mai mult decât atât, puteți avea o influență covârșitoare în modul în care sistemul este finanțat și structurat.

Comisiile de Specialitate sunt cele care pot propune priorități naționale, strategii și măsuri concrete, sunt cele care elaborează pachetele de servicii medicale care se asigură, sunt cele care elaborează protocoale standardizate la nivel național, sunt cele care stabilesc competențele incluse într-o anumită specialitate și sunt cele care stabilesc programele de pregătire profesională - pentru că da, Ministerul Sănătății este responsabil pentru rezidențiat.

Niciun ministru, orice ambiții sau orice suport politic ar avea, nu va îndrăzni să nu țină cont de propunerile Comisiilor de Specialitate. Asta însă cu o singură condiție: ca membri acestora să fie oameni liberi, să nu datoreze numirea unui vremelnic decident ci să reprezinte în Comisii interesele specialității și ale pacienților! În aceste Comisii trebuie să avem profesioniștii selectați în urma unui concurs și cu un mandat clar, și nu numiți acolo în mod discreționar... pentru a putea fi oricând la fel revocați!

Și iată, exact asta ne propune domnul ministru Bodog: prin modificarea propusă a OMS 1355/2016 se anulează pur și simplu întregul proces de selecție și reintroduce sistemul de numiri discreționare în constituirea Comisiilor de Specialitate. Toate deciziile revin astfel în mâna câtorva funcționari și a câtorva oameni care sunt în relații privilegiate cu ministrul sau partidul.
Nu trebuie să acceptați acest abuz!
---
Aveți și avem nevoie de oameni care să se lupte din Comisiile de Specialitate pentru interesele specialității și ale pacienților dumneavoastră atunci când se elaborează Contractul Cadru cu CNAS și Normele, atunci când se stabilesc protocoale care să vă ajute, nu să vă încurce în prescrierea de medicamente gratuite sau compensate,
Aveți și avem nevoie de contribuția medicilor din țară dar și de cunoștințele și experiența colegilor dumneavoastră care lucrează în străinătate, in sisteme mai performante decât al nostru de la care avem atâtea de învățat. Suntem în era internetului - prezența fizică între pereții ministerului nu mai este o necesitate. Ordinul în forma actuală le dă posibilitatea acestor medici să își servească țara!
Și nu în ultimul rând, aveți și avem nevoie ca pacienții sau reprezentanții acestora să poată fi invitați acolo unde Comisia de Specialitate consideră ca pot aduce o contribuție! Ministerul propune eliminarea acestei posibilități, contrar a ceea ce se întâmplă peste tot în lume!
---
Comisiile de Specialitate sunt cea mai importantă pârghie pe care o aveți la dispoziție pentru a schimba sistemul.
Nu permiteți ca această șansă să fie irosită!
Nu este vorba de "politică", iar ideologiile nu joacă niciun rol aici!
Este vorba despre Meritocrație și Integritate versus Pile, Cunoștințe și Relații!
Este vorba despre interesele specialității și ale pacienților dumneavoastră versus interesele câtorva apropiați ai ministrului sau partidului!
---
De aceea, vă rog:
1. Cereți păstrarea Ordinului 1.355 din 28 Noiembrie 2016 în forma actuală! O puteți face completând petiția de mai jos (http://bit.ly/2fU9NsY), mergând la dezbaterea publică de marți, 22 august ora 11:00 de la MS sau scriindu-i direct ministrului Bodog ([email protected])!
2. Înscrieți-vă pentru a face parte din Comisia din Specialitatea dumneavoastră și transmiteți-le mai departe colegilor care credeți că ar face treabă bună acolo!
3. Cereți un proces de selecție corect și transparent al membrilor Comisiilor de Specialitate ale Ministerului Sănătății!
4. Cereți de la colegii dumneavoastră selectați astfel, ceea ce trebuie să cerem de la orice lider: integritate, înțelepciune și curaj!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel