Peste 70.000 de civili ar fi părăsit regiunea Herson 'într-o săptămână', afirmă autorităţile proruse

'Peste 70.000' de civili şi-au părăsit locuinţele 'într-o săptămână' în regiunea Herson (sudul Ucrainei), după ce autorităţile de ocupaţie proruse au demarat evacuarea lor la 19 octombrie, potrivit AFP, care îl citează pe liderul prorus al regiunii instalat de Moscova. 

'Sunt sigur că peste 70.000 de persoane au plecat într-o săptămână după ce a fost organizată traversarea' de pe malul drept al fluviului Nipru pe cel stâng, mai departe de linia frontului, a declarat Vladimir Saldo, şeful administraţiei de ocupaţie rusă, în direct la postul de televiziune Krîm24.

Autorităţile de ocupaţie din regiunea Herson au anunţat la 19 octombrie începerea evacuărilor de civili din zona în faţa avansării trupelor ucrainene. De la începutul lunii septembrie, armata ucraineană a avansat în mod progresiv în această regiune anexată de Moscova la sfârşitul aceleiaşi luni dar pe care Rusia nu o controlează în totalitate.

Câştigurile teritoriale realizate de militarii ucraineni au determinat astfel autorităţile proruse să ceară populaţiei civile să-şi părăsească locuinţele şi să traverseze fluviul Nipru pe malul stâng, mai departe de linia frontului.

Vladimir Saldo a anunţat miercuri 'interdicţie de intrare în zona malului drept al regiunii pe o durată de şapte zile' având în vedere 'situaţia tensionată pe linia de contact'.

Şeful administraţiei de ocupaţie ruse a evocat 'pericolul imediat de inundare a teritoriilor din regiunea Herson şi de distrugere masivă a infrastructurilor civile' de către Kiev, potrivit lui, pentru a justifica o astfel de măsură. Autorităţile de ocupaţie ruse acuzaseră vineri Kievul că a ucis patru persoane într-un bombardament asupra unui pod peste Nipru, ceea ce armata ucraineană a negat, potrivit AFP.

Citește și - Kievul spune că a exhumat în jur de 1.000 de cadavre în teritoriile eliberate din nord-estul ţării

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că au fost exhumate deja aproximativ 1.000 de cadavre în teritoriile eliberate în cursul contraofensivei actuale împotriva forţelor ruse în nord-estul ţării, relatează EFE, citând Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din cadrul guvernului de la Kiev.

Potrivit acestuia, Oleg Kotenko, comisarul pentru persoanele dispărute, este responsabil de căutarea locurilor de înmormântare în teritoriile eliberate.

'În cadrul căutărilor, aproximativ 1.000 de cadavre de eroi şi civili căzuţi au fost deja exhumate', indică ministerul citat. Aproape jumătate dintre acestea, 450, au fost descoperite într-o groapă comună în Izium (regiunea Harkov /nord-est/), după ce oraşul a fost recucerit de forţele ucrainene la 10 septembrie, a precizat sursa citată.

'Printre cei morţi nu sunt doar militari, ci şi civili, adulţi şi copii. Dar datele exacte vor fi cunoscute doar la finalul cercetărilor', a subliniat ministerul. Contraofensiva ucraineană lansată la începutul lunii septembrie în estul ţării a permis Kievului să recucerească sute de localităţi ocupate de armata rusă în regiunile Harkov şi Doneţk.

Ministrul ucrainean de interne, Denis Monastârski, informase la 17 octombrie despre exhumarea a 600 de cadavre în regiunea Harkov, inclusiv din morminte descoperite la Izium. Patru zile mai târziu, poliţia ucraineană anunţase că după finalizarea lucrărilor de exhumare la Liman, trupurile a 111 civili şi 35 de militari au fost exhumate în acest oraş din regiunea Doneţk, notează EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel