PDL, uimit de prețul avionului pentru demnitari: 56 de milioane de euro

igas
igas

Senatorul democrat-liberal Traian Igaş, membru al Comisiei de apărare, s-a declarat surprins de faptul că un avion destinat deplasării demnitarilor, evaluat de premierul Victor Ponta la "vreo 10 milioane de euro" a ajuns să coste 56 de milioane de euro în proiectul înaintat Parlamentului.

“Astăzi am avut parte de o surpriză în şedinţa Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat. Guvernul socialist *impozitează tot*, ne-a propus să aprobăm achiziţionarea, în leasing, a unui avion de 12 locuri pentru deplasările demnitarilor la preţul de 56 de milioane de euro, în condiţiile în care, prin plata integrală, ar costa numai 35 de milioane de euro. Ca să nu mai vorbim de faptul că Victor Ponta anunţase public că avionul face numai vreo 10 milioane de euro. Chiar dacă admitem că Ponta a minţit din nou, ca de obicei, tot mai rămâne o diferenţă de 21 de milioane pentru care cerem Guvernului explicaţii”, a declarat, miercuri, senatorul PDL Traian Igaş, membru al Comisiei de apărare, citează pesurse.ro.

Având în vedere că prețul pentru achiziționarea aeronavei respective prevăzute în proiectul de Ordonanță înaintat Parlamentului este de cinci ori mai mari decât suma anunţată de premierul Victor Ponta, PDL, a precizat Igaș, solicită "Guvernului aerian USL" explicaţii privind costurile generate şi oportunitatea achiziţiei, precizând că membrii săi se opun acestei achiziţii.

“Această achiziţie urgentă pentru Guvernul aerian USL şi păguboasă pentru români aduce şi alte costuri, cele pentru mentenanţă, astfel că, la fiecare 200 ore de zbor, Ministerul Apărării mai scoate din buzunar un milion de euro, pentru plata mentenanței către firma care face acest serviciu. Care este urgenţa acestei achiziţii în condiţiile în care Guvern USL se plânge că nu are bani şi inventează zilnic câte o taxă?”, a adăugat Traian Igaş.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a precizat, miercuri, pentru Mediafa, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei pentru înalţii demnitari se ridică la 56 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi MApN de către Ministerul de Finanţe, achiziționarea avionului respectiv fiind prevăzută într-o ordonanţă a Guvernului aprobată în luna august.

Premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţinea că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

"De zece milioane - treisprezece sunt puse în buget - încercăm să avem o aeronavă de 12 locuri care să reducă costurile de deplasare ale preşedintelui, primului-ministru, preşedinţii celor două Camere şi ale miniştrilor, aşa cum au toate ţările din zonă, toate mult mai mici decât România. Ne costă mult mai mult să mergem de fiecare dată cu aeronavă închiriată", declara Ponta.

În prezent, suntem singura țară UE fără o aeronavă oficială. Ce ar putea cumpăra Executivul cu suma alocată? Expertul în aviație Sorin Stoicescu a declarat pentru De Ce News că nu se pune problema să fie o aeronavă nouă. Ce avion se putea cumpăra cu 13 milioane de euro

Ulterior declarației premierului Ponta, privind necesitatea achiziționării unei aeronave destinate deplasării demnitarilor, expertul în aviație Sorin Stoicescu a explicat pentru DeCe News că suma vehiculată de prim-ministru nu era suficientă pentru cumpărarea unui avion nou: "La această sumă vorbim de o aeronavă modestă, dar decentă, a spus Stoicescu. Nu poate fi un model nou, ci doar unul second hand, ceea ce nu ar însemna că se pun în discuție siguranța și durata de exploatare. Cred că va fi un avion sigur, dar modest, din punct de vedere al confortului. Important este să poată acoperi fără escală distanțe cum ar fi București Beijing sau Washington”, ne-a declarat Sorin Stoicescu, la sfârșitul lunii august.

În prezent, România este singura țară UE fără o aeronavă oficială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel