Parlamentul israelian va vota astăzi noul guvern după domnia de 12 ani a lui Netanyahu

Sursă foto: Facebook Benjamin Netanyahu
Sursă foto: Facebook Benjamin Netanyahu

Israelul va scrie istorie în această duminică, după ce Parlamentul va da votul final care va încheia mandatul longevivului premier Benjamin Netanyahu.

Israelul se pregăteşte duminică să deschidă o nouă pagină din istoria sa, cu un vot aşteptat al Parlamentului (Knesset) pentru a aproba o coaliţie a schimbării, înainte de încheierea mandatului premierului Benjamin Netanyahu, cel mai îndelungat din istoria ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Knesset-ul se reuneşte în sesiune specială de la ora 16 a României (13:00 GMT) pentru a le permite centristului şi liderului opoziţiei Yair Lapid precum şi liderului dreptei radicale Naftali Bennett să-şi prezinte echipa, care va face obiectul unui vot în cursul serii.

Coaliția eterogenă formată din opt formațiuni va conduce Israelul

Această coaliţie eterogenă - reunind două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi o formaţiune arabă - a întrunit majoritatea necesară de 61 de deputaţi din cei 120 din Parlament. Şi, cu excepţia unei schimbări de ultim moment, coaliţia ar urma să obţină aprobarea oficialilor aleşi, ceea ce va încheia mandatul lui Benjamin Netanyahu, care a fost şeful guvernului timp de 12 ani fără întrerupere. Confruntat timp de un an cu un proces de corupţie, Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a fost ţinta unei noi manifestaţii de protest sâmbătă seara.

Pactul fusese semnat din 11 iunie

Coaliţia alcătuită din opt partide ce urmează să formeze un nou guvern în Israel a semnat acordurile de coaliţie, au anunţat partenerii vineri, relatează DPA.  Acest lucru deschide calea pentru inaugurarea noului guvern duminică. Viitorul guvern este o coaliţie fragilă din opt partide din întregul spectru politic, inclusiv un partid arab. Prim-ministrul desemnat este Naftali Bennett din partidul pro-colonişti Yamina. 'Semnarea acestor acorduri încheie doi ani şi jumătate de criză politică', a declarat Bennett.

'Guvernul va acţiona ca o uniune pentru tot publicul israelian - religios, laic, ultraortodox, arab - fără excepţie', a adăugat el. Acordurile de coaliţie includ, printre altele, chestiuni precum transportul public de Şabat, sprijinul financiar pentru partea arabă a populaţiei şi construcţiile ilegale în Cisiordania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel