EXCLUSIV  Parcări, decizie privind clădirile de birouri din București. Efect neaşteptat

Jurnalistul Val Vâlcu atrage atenţia asupra consecinţelor nefaste pe care le are o decizie a administraţiei municipale privind obligativitatea ca noile clădiri de birouri care se construiesc în oraş să aibă, în subteran, locuri de parcare. 

Val Vâlcu apreciază că, în loc să obligi constructorii să amenajeze spaţii de parcare în subteranul noilor clădiri de birouri - lucru care nu face decât să-i invite pe angajaţi să vină cu maşina la serviciu - mai bine s-ar fi impus ca firmele ce activează în aceste imobile să le ofere angajaţilor vestiare în care să se poată schimba şi, astfel, să-i încurajezi să folosească transportul în comun, bicicleta sau, de ce nu, mersul pe jos.

Arhitectul Vladimir Arsene a declarat, într-un interviu acordat recent DC News, că a fost o mare greşeală să obligi companiile ca, la construcţiile noi de birouri, să existe şi parcări subterane deoarece această cerinţă, pe de o parte, a dus la creşterea costurilor de construire a clădirilor şi, pe de o parte, a avut ca şi consecinţă aglomerarea traficului. Pentru că oamenii, ştiind că au un loc de parcare asigurat, aleg să vină cu maşina la serviciu, în detrimentul transportului în comun sau al bicicletei. 

Pentru că se tot insistă să meargă lumea cu autobuzul: nu cumva, dacă doreşti să încurajezi mersul cu mijloacele de transport în comun, nu trebuia ca, în loc de parcări, să faci vestiare? Mergi în ger, aştepţi autobuzul şi trebuie să te îmbraci gros. Ori atunci când ajungi la birou după o oră de mers prin ger, trebuie să te schimbi de hainele groase într-o ţinută de birou. Lumea se ascunde prin toalete ca să se schimbe, pe după birouri, în lipsa acestor vestiare. 

Nu te poţi aştepta ca patronii să amenajeze sau să plătească chiria pentru astfel de spaţii pentru că se gândesc la bani, însă aici primăria ar fi trebuit să intervină şi să spună: nu dăm autorizaţie de funcţionare la o clădire de birouri dacă nu are şi vestiar. Tu ai condiţionat această autorizaţie de prezenţa parcărilor şi nu de faptul că trebuie vestiare. Iar problema aceasta este valabilă şi vara, nu doar iarna. Pentru că nici atunci când sunt afară 40 de grade şi tu vii cu bicicleta la serviciu nu poţi pedala în costum office, trebuie să te îmbraci mai lejer şi să te schimbi acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel