Papa Francisc denunță distrugerile din Amazonia: "Lăcomia unui nou colonialism"

Papa-Francisc
Papa-Francisc

Papa Francisc a denunţat distrugerile din Amazonia în cadrul sinodului dedicat acestei regiuni ce a început la Vatican.

Papa Francisc a denunţat exploatarea şi distrugerea arealului amazonian în deschiderea sinodului dedicat acestei regiuni ce a fost lansat duminică şi va ţine trei săptămâni, transmite DPA.

La acest sinod participă episcopi şi preoţi din nouă ţări latino-americane.

"Incendii ce sunt motivate de interese destructive, aşa cum a fost cel care a devastat recent Amazonia, nu respectă Evangheliile", a susţinut Papa.

Brazilia, una dintre ţările care a trimis prelaţi la acest sinod, a fost ţinta criticilor comunităţii internaţionale după incendiile care au cuprins o mare parte din pădurile tropicale amazoniene de pe teritoriul său în acest an.

Lăcomie


Şeful Bisericii Catolice a avertizat, de asemenea, cu privire la "lăcomia unui nou colonialism" şi a amintit de misionarii care şi-au pierdut viaţa răspândind cuvântul lui Dumnezeu în regiunea amazoniană.

"Mulţi fraţi şi surori din regiunea amazoniană poartă o grea cruce. De câte ori nu s-a întâmplat ca în loc să le oferim cuvântul lui Dumnezeu, să-i forţăm pe aceşti oameni să-l primească? De câte ori nu s-a întâmplat ca în loc de convertire să le aducem colonizarea forţată?", s-a întrebat Suveranul Pontif.

Vot consultativ

Papa Francisc a inaugurat sinodul cu o slujbă desfăşurată la catedrala Sfântul Petru din Vatican.

Vaticanul a invitat la acest sinod 184 de episcopi şi preoţi din Ecuador, Columbia, Venezuela, Brazilia, Peru, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză, care vor oferi un vot consultativ asupra măsurilor discutate. La sinod participă şi experţi în diferitele probleme ale acestei regiuni, precum şi reprezentante ale ordinelor călugăreşti pentru femei, dar fără drept de vot.

Unul dintre cele mai controversate subiecte ce vor fi discutate de prelaţi este sugestia, publicată în luna iunie într-un document al Vaticanului cu privire la agenda acestui sinod, privind hirotonisirea membrilor respectaţi ai comunităţilor amazoniene "chiar dacă aceştia au familii stabile". Unele comunităţi catolice izolate din regiunea amazoniană nu pot participa la slujbe pentru că nu au preoţi. Hirotonisirea membrilor respectaţi ai acestor comunităţi constituie o posibilă soluţie.

Clericii conservatori de la Vatican şi-au exprimat nemulţumirea că tradiţia catolică a celibatului preoţilor, veche de secole, poate fi încălcată. Papa Francisc, de cealaltă parte, s-a declarat deschis să ia în discuţie această schimbare.

Conservarea mediului

Pe agenda sinodului mai figurează subiecte precum conservarea mediului în regiunea amazoniană şi chestiuni de doctrină, dar şi situaţia indigenilor din această regiune.

Niciuna dintre deciziile ce vor fi luate la sinod nu sunt obligatorii pentru Biserica Catolică. Rolul acestui sinod este consultativ. Papa Francisc va decide dacă va aplica sa nu recomandările formulate în cadrul sinodului.

Primul papă latino-american din istorie a făcut din chestiunea justiţiei sociale şi din cea a schimbărilor climatice priorităţi ale papalităţii. Francisc susţine că preocupările sale privind dezechilibrele socio-economice şi de mediu corespund perfect cu învăţăturile catolice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel