Ovidenie, zi magică. Nu ai voie să dormi în noaptea din ajun

Rodica Mitu / 19 noi 2018 / 14:38 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Înainteprăznuirea Intrării în Biserica a Maicii Domnului este o sărbătoare care îndeamnă spre virtuţile creştine. Se spune că acum începe iarna și se deschid cerurile.

Creștin-ortodocșii sărbătoresc pe 21 noiembrie Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această sărbătoare este cunoscută în termeni populari și ca Ovidenie.

În noaptea din ajun, 20 spre 21 noiembrie, uşile şi ferestrele se ung cu usturoi, ca să nu intre strigoii. Nimeni nu munceşte şi se dau de pomană căni cu apă și colăcei cu lumânări.

Dacă e senin și soare, vara viitoare va fi secetoasă. Dacă sunt nori, e semn rău, căci va urma un an cu epidemii. Dacă ninge la Ovidenie, iarna va fi grea.

Trebuie să ții lumânări aprinse în casă, pentru ca viața copilului tău să fie ferită de ghinion. Nu ai voie să dormi în noaptea din ajun.

În unele regiuni din țară, se mai păstrează un ritual străvechi. În seara din ajunul Ovideniei, se umple o farfurie cu apă, lângă care se pune o lumânare. Se păzește toată noaptea, să nu se stingă și, între timp, se fac 300 de mătănii, 100 la început, seara, 100 la miezul nopții și 100 în zori. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25