Orban s-a ASCUNS. Nicușor Dan, un paravan. Ce UITĂ să spună liderii PNL

Premierul Orban a făcut tot posibilul pentru a revendica victoria marcată de Nicușor Dan la Capitală. Scopul scurtului său discurs pare să fi fost acela de a imprima un sentiment al victoriei liberale asupra întregii țări, mergând pe logica medievală că cine cucerește capitala, cucerește țara întreagă. 

Dar vremurile în care ostașii mărșăluiau cu aplomb spre acea țintă primară au apus demult și merită să ne uităm în ansamblu la ce a reușit Orban, de fapt, să facă după câteva luni de guvernare și câteva săptămâni de campanie politică cu motoarele turate la maximum. 

Da, Nicușor Dan a fost ales primarul Capitalei de majoritatea românilor, doar că domnia sa nu face și nu a făcut parte din PNL. De altfel, Nicușor este la a treia încercare și a obținut mandatul din postura unui independent. El a fost, mai degrabă, un paravan politic în spatele căruia Orban s-a ascuns pentru ca oamenii să uite că PNL este partidul lui Blaga, Videanu și Elena Udrea. Apoi merită spus că, în București, Orban cel neînfricat a obținut, după procesarea a 95% din voturile valabile exprimate, doar puțin peste 19%, în timp ce PSD a obținut 32%. Ca să punem lucrurile în perspectivă, asta nu înseamnă că Orban se va putea baza pe halca mai mare din cele 600.000-700.000 de voturi pe care Capitala le va produce la parlamentare, ci pe mai puțin de 19% din acestea. Sigur că există un avantaj în asta. Doar că este marginal.

În fine, după toate negocierile și luptele, după toate sforțările, PNL-ul lui Orban a reușit să obțină, la fel ca PSD, un singur sector în Capitală. USR, spre exemplu, a câștigat două sectoare. 

Da, Orban are motive să se bucure. Și-a impus varianta de primar, peste capul lui Iohannis, și a obținut o victorie care-i permite să-și păstreze scaunul guvernamental. Dar, la o privire mai atentă, vorbim despre o victorie non-decisivă. La nivel național, lucrurile stau cam la fel. PNL flutură steagul Boc și pe cel al necunoscutului care l-a bătut pe Oprișan, dar uită să ne spună că a câștigat cu greu cu doar 2 municipii peste PSD.  România, după alegerile locale din acest an, nu este nici pe departe fieful partidului A sau B. Este împărțită judicios între cele două mari partide clasice și se pregătește, probabil, să acomodeze la parlamentare din ce în ce mai multe insule USR. În aceste condiții, victoria lui Orban nici măcar de etapă nu este. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel