Oficial ONU pentru drepturile omului, vizită în China. Xi Jinping: Să nu fie o scuză pentru a interveni în afacerile interne ale altor țări

Xi Jinping avertizează împotriva folosirii drepturilor omului ca „scuză pentru amestecarea în afacerile interne ale altor țări”, în timpul vizitei lui Michelle Bachelet în Xinjiang

Liderul Chinei, Xi Jinping, a vorbit cu șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, în timpul unei vizite în regiunea Xinjiang, avertizând împotriva politizării drepturilor omului ca „scuză pentru a interveni în afacerile interne ale altor țări” și apărând conducerea Republicii Populare Chineze.

Mesajul vine pe fondul reînnoirii trecerii în defensivă a Beijingului, după publicarea unei scurgeri semnificative de date din partea aparatului de securitate din Xinjiang, inclusiv fotografii cu mii de uiguri reținuți și documente interne care descriu împușcarea celor care încearcă să evadeze.

Xinjiang găzduiește milioane de uiguri și alți musulmani turci, care au fost supuși unei campanii guvernamentale de control cultural, lingvistic și social și acte de opresiune pe care guvernele lumii, inclusiv SUA, le-au numit genocid.

Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, se află în China pentru o vizită de șase zile extrem de orchestrată, care include orașele Kashgar și Urumqi din Xinjiang. Turneul, despre care China a spus că nu este o investigație, a fost întâmpinat cu critici de către unii legislatori occidentali cu privire la potențialul său de a fi folosit ca propagandă.

Într-un apel video de miercuri, Xi și Bachelet „au expus în profunzime probleme majore legate de dezvoltarea cauzei chineze pentru drepturile omului”, potrivit unui comunicat oficial al presei de stat. Președintele a spus că Republica Populară Chineză a pornit cu succes pe o cale a drepturilor omului care „se potrivește condițiilor sale naționale”.

„Nu există o „țară ideală” perfectă în problema drepturilor omului; nu este nevoie de un „profesor” care să conducă alte țări și nu putem politiza și instrumentaliza problema drepturilor omului, să ne angajăm în standarde duble și să folosim drepturile omului ca scuză pentru a interveni în afacerile interne ale altor țări.” i-a spus el, conform CCTV și Xinhua.

„Abaterea de la realitate și copierea completă a modelului instituțional al altor țări nu numai că va fi greu de adaptat, ci va aduce și consecințe dezastruoase și, în cele din urmă, masele largi de oameni sunt cele care vor suferi”, a adăugat Xi.

Bachelet, printre alte remarci, i-a spus lui Xi că „admiră eforturile și realizările Chinei în eradicarea sărăciei, protejarea drepturilor omului și realizarea dezvoltării economice și sociale”.

Comisarul ONU are o variantă diferită a discuțiilor cu Xi Jinping

The Guardian a contactat biroul Înaltului Comisar, care a oferit o versiune diferită a comentariilor sale, rostite în fața unor reporteri. Presei străine i s-a interzis să însoțească delegația.

„M-am angajat să fac această vizită – prima vizită a unui Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului în China în ultimii 17 ani – pentru că pentru mine este o prioritate să mă angajez direct cu guvernul Chinei, în probleme legate de drepturile omului, interne, regionale și globale”, i-a spus Bachelet lui Xi, conform transcripției ONU.

„Pentru ca dezvoltarea, pacea și securitatea să fie sustenabile – la nivel local și transfrontalier – drepturile omului trebuie să fie în centrul lor. China are de jucat o regulă crucială în cadrul instituțiilor multilaterale în a face față multor provocări cu care se confruntă lumea în prezent, inclusiv amenințările la adresa păcii și securității internaționale, instabilitatea sistemului economic global, inegalitatea, schimbările climatice și multe altele. Aștept cu nerăbdare să aprofundăm discuțiile cu privire la aceste probleme și sper că biroul meu poate însoți eforturile de consolidare a promovării și protecției drepturilor omului, a justiției și a statului de drept pentru toți, fără excepție.”, a spus Bachelet.

Transcrierea a cuprins comentariile lui Bachelet de la începutul întâlnirii, dar nu întreaga conversație cu Xi.

Oficialii străini au ridicat întrebări cu privire la ceea ce poate realiza în mod realist vizita lui Bachelet și există îngrijorarea că guvernul chinez va folosi călătoria pentru a-și tapeta istoricul drepturilor omului. Bachelet a primit cadou cartea lui Xi Jinping despre respectarea și protejarea drepturilor omului și a fost fotografiată alături de ministrul de externe al Chinei, Wang Yi. SUA au numit vizita o greșeală, conform TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel