O plantă din Marea Roșie ar putea fi cheia pentru încetinirea schimbărilor climatice

imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

O plantă marină tropicală, numită „Halophila stipulacea”, tipică Mării Roșii și Oceanului Indian, are o mare capacitate de a inhala dioxidul de carbon din aer. 

O echipă de cercetători la care participă Institutul Mediteranean pentru Studii Avansate, Imedea, (CSIC-UIB), a arătat că invazia ierbii marine tropicale „Halophila stipulacea” poate juca un rol important în atenuarea schimbărilor climatice.

„Halophila stipulacea”, o specie tipică Mării Roșii și Oceanului Indian, care a intrat în Marea Mediterană prin Canalul Suez, datorită capacității sale extraordinare de adaptare termică, a colonizat litoralul estic și central al Mării Mediterane, ajungând în Sicilia. În acest studiu, cercetătorii au luat probe de „Halophila stipulacea”, „Cymodocea nodosa” și „Posidonia oceanánica” din Cipru și Creta (Grecia).

S-au aplicat diferite tehnici pentru a reconstrui cronologia invaziei „Halophila stipulacea” și a măsura capacitatea acesteia de a absorbi dioxidul de carbon.

Potrivit cercetătorului Imedea și primul autor al lucrării, Marlene Wesselmann, „rezultatele arată că „Halophila stipulacea” a ajuns în Cipru, în 1930, și în Creta, în 1970 și, de atunci, planta exotică a inhalat mai mult dioxid de carbon decât Cymodocea nodosa și Posidonia oceanica". 

În Marea Mediterană, se așteaptă ca schimbările climatice să provoace pierderi semnificative de Posidonia oceanica, deoarece este o specie foarte sensibilă la schimbările climatice, nerezistând atunci când temperatura apei depășește 28 de grade.

„Pe de altă parte, Halophila stipulacea tolerează foarte bine temperaturi de peste 36 de grade, astfel încât încălzirea ar stimula creșterea acesteia și ar putea extinde și continua inhalarea de CO2, împreună cu C. nodosa”, explică cercetătorul Núria Marba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel