O familie din Vaslui a donat organele unei rude aflată în moarte cerebrală și a salvat mai multe vieți

Foto cu rol ilustrativ: Pixbay
Foto cu rol ilustrativ: Pixbay

O prelevare multiplă de organe, respectiv rinichi, ficat și cornee, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Spitalul “Prof. dr Nicolae Oblu” Iași, donatoare fiind o femeie în vârstă de 37 de ani din județul Vaslui, aflată în moarte cerebrală. În urma intervenției viețile a cel puțin doi bolnavi au fost salvați, anunță reprezentanții Centrului Regional de Transport Iași.

Un adevărat maraton de prelevare de organe a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, în spitalele din Iași. Rudele a doi pacienți aflați în moarte clinică au decis să salveze alte vieți, donând organe și țesuturi pentru alți bolnavi din țară. Unul dintre donatori este o femeie aflată în moarte cerebrală, în vârstă de 37 de ani, din județul Vaslui, în timpul intervenției fiind prelevați rinichii, ficatul și corneea. Cel de-al doilea donator este un bărbat în vârstă de 21 de ani, din județul Iași, de la care s-au prelevat ficatul și rinichii. Intervențiile de prelevare de țesut hepatic au fost efectuate de medicii de la Spitalul “Sfântul Spiridon”. În urma transplanturilor hepatice, un pacient de la spitalul respectiv și un altul de la Institutul Fundeni din București au primit o nouă șansă la viață. Prelevarea și transplantarea rinichilor a fost efectuată de echipele de medici de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iași.

Evoluția pacienților care au primit organele este favorabilă

De la începutul anului și până în prezent, la Iași au fost efectuate trei prelevări de la persoane aflate în moarte cerebrală. Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iași, dr. Raluca Neagu Movilă a declarat că mulțumește familiilor care au recurs la acest gest altruist, cât și echipelor medicale implicate în activitatea de prelevare și de transplant. “A fost un maraton, în două zile au fost doi donatori consecutivi, femeie 37 ani, prelevat ficat, rinichi, cornee care au rămas la Iași, s-au transplantat la Iași la Spitalul Sf. Spiridon și Spitalul Parhon, tânăr 21 ani, ficatul trimis la București și rinichii au rămas la Iași, la Spitalul Parhon. Trei transplanturi într-o lună, nu ai de unde să știi niciodată câți donatori vei avea. Este o luptă contracronometru”, a transmis dr. Raluca Neagu Movilă. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalul Sf. Spiridon din Iași, a precizat că este o adevărată bucurie pentru echipa ieșeana că s-au realizat aceste transplanturi. “S-a realizat atât transplant hepatic, cât și cornean de la donatorul aflat în moarte cerebrală. Ficatul a fost primit de un pacient de 62 ani, pacient din județul Galați, care era primul pe lista de așteptare din Iași. Este o bucurie pentru echipa de transplant din Iași. Evoluția pacientului este favorabilă. Corneele au fost primite de două paciente de 70 de ani, din Moldova. Una dintre femei este la primul transplant, a doua este la al doilea transplant. Speram că amândouă să-și poată recăpăta vederea”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, potrivit VremeaNoua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel