'Agenţiile de ştiri vs. ' Fake News', concluziile specialiștilor

Ziare
Ziare

Astăzi, ştirile false nu mai sunt doar un fenomen, ci sunt adesea o adevărată strategie de comunicare, în mâinile câtorva oameni sau grupuri care încearcă să folosească a patra putere pentru scopuri deseori ostile, a declarat directorul general al Agenţiei Telegrafice Albaneze (ATA), Armela Krasniqi, duminică, în ajunul deschiderii conferinţei internaţionale cu tema 'Agenţiile de ştiri vs. ' Fake News', organizată la Tirana de agenţia albaneză de presă.

'Datorită noilor tehnologii, sistemului de automatizare şi posibilităţii de sponsorizare a fiecărui conţinut care apare pe reţelele de social media, în prezent ştirile false sunt răspândite şi sunt disponibile în pachete care circulă în reţea', a subliniat dna Krasniqi, adăugând că există nenumărate cazuri înregistrate în ultimii ani de turbulenţe sociale provocate sau stârnite de ştiri false care pot provoca, de asemenea, violenţă în societăţile noastre. Situaţia este şi mai dificilă, având în vedere că, potrivit statisticilor Uniunii Europene, aproximativ 65% dintre cetăţeni folosesc reţelele sociale drept prima lor sursă de informare, în timp ce încrederea în mass-media tradiţionale a scăzut la cel mai redus nivel istoric. 'În acest nou mediu global al mass-media, nimeni nu este imun şi nimeni nu are şansa de a câştiga în acest război dacă este singur', a subliniat directorul ATA. În următoarele zile, sper că împărtăşind experienţele lor personale şi discutând despre mijloacele de a face faţă acestei provocări, agenţiile noastre vor putea formula o strategie coordonată pentru a extinde cooperarea în această luptă comună împotriva un adversar invizibil ', a mai spus Armela Krasniqi, citată de agenţia de presă ATA.

Agențiile de presă trebuie să analizeze nu doar să ofere știri

'Este datoria noastră esenţială să încurajăm jurnalismul independent şi profesional. Publicul are nevoie mai mult ca oricând de reporteri care să poată pătrunde în situaţii sociale, economice şi politice complexe din lumea de astăzi. Este de datoria noastră să ne concentrăm asupra jurnalismului de elită fără a cădea în capcana câştigurilor rapide ale Internetului, a subliniat directoarea ATA, în faţa delegaţiilor unora dintre cele mai importante agenţii de presă din Europa şi a prim-ministrului albanez, Edi Rama. În discursul său, şeful guvernului albanez a subliniat necesitatea de a fi luate măsuri prudente în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva calomniei şi a ştirilor false, pentru a găsi un echilibru pe de o parte între nevoia de informaţii de calitate care garantează toate drepturile şi libertăţile omului şi, pe de altă parte, indispensabilitatea de a nu încălca libertatea fundamentală de exprimare. Agenţiile de presă nu doar produc informaţii, ci trebuie să le şi analizeze şi să ofere oamenilor adevărul, folosind inteligenţa artificială, a spus luni în cadrul conferinţei directorul general al agenţiei poloneze de presă PAP, Wojciech Surmacz. El a admis însă că acest lucru este dificil din cauza problemelor financiare şi a lipsei de tehnologie, dar agenţiile de presă pot depăşi aceste inconveniente organizându-se şi conlucrând între ele pentru a lupta împotriva ştirilor false şi pentru adevăr, pentru că adevărul ne face să ne simţim liberi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel