Numele lui Vasile Blaga, în dosarul lui Darius Vâlcov

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în dosarul de trimitere în judecată a lui Darius Vâlcov, apare numele lui Vasile Blaga. Fostul ministru al Finanțelor ar fi declarat procurorilor care erau legăturile lui Blaga cu Tehnologica Radion, firma implicată în dosarul întocmit pe numele fostului ministru al Finanțelor și care vizează fapte de pe vremea când era primar al Slatinei.

Potrivit  rechizitoriului de trimitere în judecată a lui Darius Vâlcov, Vasile Blaga îi dădea ordine fostului primar al Slatinei despre cine trebuia să câștige licitațiile în oraș, potrivit stiripesurse.ro.

Ce arată rechizitoriul procurorilor:

"La data de 31.03.2009, s-a semnat contractul de finanţare, părţile semnatare fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Oltul, reprezentată de către PAUL STĂNESCU – preşedintele Consiliului Judeţean Olt, S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., reprezentată de către BUICĂ GHEORGHE şi un reprezentant al Ministerului Mediului – Autoritatea de Monitorizare Postmediu.

Fără ca modalitatea de atribuire a contratelor de lucrări către S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. în asociere cu RILOVAL SL SPANIA să facă obiectul infracţiunilor pentru care se va dispune trimiterea în judecată, menţionăm că principalul criteriu de adjudecare al licitaţiei era preţul cel mai mic, iar S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. nu a îndeplinit acest criteriu la niciuna din cele 3 licitaţii, fiind desemnată totuşi câştigătoare. Sub aspectul modalităţii în care licitaţia a fost câştigată de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. pentru una din lucrări, un membru al comisiei de licitaţie din 10.09.2009 pentru contractul reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava a declarat că pe timpul activităţilor desfăşurate de către comisie, în sală au fost 2 reprezentanţi ai Primăriei municipiului Slatina, un economist şi un jurist şi a observat că aceştia „au purtat discuţii cu membrii comisiei de evaluare, inclusiv cu mine,încercând să sugereze că primarul de la acea vreme al municipiului Slatina, VÂLCOV DARIUS BOGDAN, ar dori ca licitaţia să fie câştigată de către S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.".

Citește și: Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe, trimis în judecată

În legătură cu documentaţia aferentă licitaţiei, martorul a declarat că S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. nu îndeplinea sub nicio formă criteriile din caietul de sarcini în ceea ce priveşte experienţa în domeniu şi nu dispunea de specialişti pe alimentare apă şi canalizare, partenerul spaniol din asociere nu executase până atunci nici un fel de lucrare în România şi nici lucrări similare în alte ţări, executând numai lucrări de irigaţii, nicidecum de canalizare.

Astfel, după părerea martorului, S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. în asociere cu S.C. RILOVAL SL SPANIA nu ar fi trebuit să câştige această licitaţie, având un preţ de ofertă ridicat, clasându-se pe locul 7 din 9 participanţi, nu dispunea de specialişti şi nici de experienţă în domeniu.

Sub acelaşi aspect al atribuirii lucrărilor către S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., reprezentantul S.C. BIFF INTERNATIONAL S.R.L. şi participant la licitaţiile pentru lucrările Slatina, Scorniceşti-Potcoava şi Drăgăneşti-Piatra Olt, a declarat că S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. nu a îndeplinit criteriile pentru a câştiga cele 3 licitaţii şi că, după procedura licitaţiilor şi epuizarea căilor de atac în instanţă, a discutat personal cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN în biroul acestuia care i-a spus că nu va putea să execute lucrările, întrucât licitaţiile trebuiau câştigate de „S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., firmă care este controlată de domnul VASILE BLAGA, prin fiica acestuia".

În perioada de soluţionare a contestaţiilor depuse de ceilalţi participanţi la licitaţii, martorul BERNA THEODOR s-a întâlnit cu inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN la sediul S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., cu prilejul acestei întâlniri inculpatul asigurându-l că „nu sunt motive de îngrijorare, contestaţiile urmând a fi soluţionate în favoarea sa".

*

* *

atribuirea lucrărilor către S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. a fost determinată de intervenţia lui VASILE BLAGA a fost confirmată de însuşi inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN şi de inculpatul PRINA MINEL FLORIN.

Astfel, inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a arătat că în anul 2009 a fost chemat de VASILE BLAGA la sediul central al Partidului Democrat Liberal şi i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile.

Citește și: Percheziții la ginerele lui Vasile Blaga, pentru evaziune fiscală

Prin urmare, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitaţiilor, scopul urmărit fiind acela ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., prin reprezentantul său BERNA THEODOR, să câştige toate cele 3 licitaţii.

În justificarea interesului manifestat de VASILE BLAGA, inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a arătat că avea cunoştinţă că BERNA THEODOR a fost consilier personal al Preşedintelui României, că S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. era condusă „din umbră" de către greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla şi domnul VASILE BLAGA".

În contextul acestei întâlniri, inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a primit de la VASILE BLAGA numărul de telefon al lui BERNA THEODOR, spunându-i-se să-l contacteze că este aşteptat. Astfel, l-a sunat pe BERNA THEODOR şi s-a întâlnit cu acesta la sediul S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., unde s-au purtat discuţii despre posibilităţile tehnice şi financiare ale societăţii, martorul lăsându-l să înţeleagă că ştie „cine este şi din partea cui vine".

În perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu VASILE BLAGA, atât la partid, cât şi în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate şi cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.

Inculpatul a declarat că, despre solicitarea lui VASILE BLAGA de a sprijini câştigarea licitaţiilor, i-a relatat şi administratorului public de la acea dată, PRINA MINEL FLORIN, aspect confirmat de acesta din urmă.

Astfel, PRINA MINEL FLORIN a declarat atât cu prilejul audierii, cât şi cu prilejul confruntării cu inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, că în anul 2009 acesta i-a spus că BERNA THEODOR este reprezentantul lui VASILE BLAGA şi că trebuie să ajute S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile la S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A.

rezultă, acceptarea de către inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a propunerii de a-şi exercita influenţa reală - ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina şi de preşedinte al organizaţiei PDL Olt - pe lângă membrii comisiei de licitaţie din cadrul autorităţii contractante S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în legătură cu respingerea contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie, exercitarea influenţei fiind justificată de condiţionarea de către VASILE BLAGA – secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă – a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea lucrărilor reţelelor de apă şi canalizare.

VÂLCOV DARIUS BOGDAN a acceptat să primească 20% din valoarea contractelor care se vor încheia între S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A. şi S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., au fost confirmate de inculpatul PRINA MINEL FLORIN, care atât în declaraţia dată la data de 21.04.2015 cât şi cu prilejul confruntării din data de 21.04.2015 a declarat că, în vara anului 2011, inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN i-a spus că S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. urma să îi remită 20% din valoarea contractelor de execuţie pe care această societate le încheiase cu S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., aspect pe care i l-a comunicat personal şi BERNA THEODOR, care i-a spus că: „...are un angajament financiar faţă de VÂLCOV DARIUS BOGDAN ", se arată în rechizitoriu.

În legătură cu susţinerea inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN, conform căreia VASILE BLAGA i-a solicitat să sprijine S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. pentru câştigarea licitaţiilor la S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., BERNA THEODOR a declarat:

„La momentul înţelegerii cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN eu îl cunoşteam pe VASILE BLAGA, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deţinea şi vreo funcţie în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eşalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceştia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceştia să fi discutat cu VASILE BLAGA, dar după ce eu am luat legătura cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN, aceasta în situaţia în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că ştiam că urmează să fie efectuate nişte lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunţul de participare pe SEAP".

Această posibilitate invocată de BERNA THEODOR – confirmată de inculpaţii PRINA MINEL FLORIN şi VÂLCOV DARIUS BOGDAN, pe de o parte, şi de alţi martori pe de altă parte– este cu atât mai credibilă cu cât cu prilejul testării poligraf la întrebarea „Minţi atunci când susţii că VASILE BLAGA este cel care te-a pus în legătură cu THEODOR BERNA?", la care inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a răspuns „Nu", s-a constatat că răspunsul inculpatului nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel