Neamțu: În agricultură, afacerile se fac cu acte. Nu ai acte, nu vinzi

mihail neamtu dece
mihail neamtu dece

Președintele Noua Republică, Mihail Neamțu a vorbit pentru DeCe News despre norma de venit pentru agricultori, intrată în vigoare de la 1 februarie. El opinează că ceea ce lipsește unei asemenea reglementări este strategia fiscală, subliniind că agricultura trebuie făcută cu acte. "Nu vinzi la poartă, nu vinzi în piețe cu certificat de producător", spunea Neamțu. 

Mihail Neamțu spune că agricultura, la fel ca orice activitate comercială, trebuie să fie supusă unui impozit, explicând că o impozitare pe norma de venit e mai degrabă "un impozit mascat pe proprietate". Liderul NR a alcătuit o listă de argumente pro și contra venitului aplicat țăranilor:

"1. în principiu, orice activitate comercială trebuie impozitată. 2. fiscalitatea trebuie administrată cât mai ușor - așadar, un impozit pe norma de venit (adică pe un venit stabilit arbitrar ca fiind posibil de realizat) este foarte ușor de administrat. 3. orice impozit atât de ușor de administrat păcătuiește prin "injustețe". El nu urmărește o realitate economică, de altfel, dificil de cuantificat și atunci nu este just. Vor plăti același impozit persoane care nu realizează același venit.
4. impozitarea pe norma de venit e mai degrabă un impozit mascat pe proprietate - ai mai mult de 2 ha de teren, platești impozit pe ce ai peste, ai mai mult de 3 vaci, platești acest impozit. Dacă suntem de acord că este un impozit pe proprietate, el ar trebui lăsat în intregime la comunitățile locale.
5. deși poate părea paradoxal, există posibilitatea ca prin impozitare să stimulezi performanța economica într-un domeniu. Impozitând mijloacele de producție agricola - terenul, vaca, oaia, îl determini pe proprietar să încerce să devină competitiv, să produca mai mult cu aceleași mijloace, nu vei mai auzi la țară legat de pământ: lasă-l acolo că nu cere de mâncare."
Mihail Neamțu crede că "trebuie ieșit din ipocrizie" și stabilit dacă agricultura este sau nu impozitabilă, iar același regim fiscal trebuie aplocat și unui SA și unui SRL și unui PFA.
Vezi AICI reacția politică a lui Mihail Neamțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel