Municipiul din România înfrățit cu un oraș din Israel: "E un moment foarte important"

Steag Israel
Steag Israel

Un protocol de înfrăţire a fost semnat astăzi.. Despre ce oraș este vorba.

Un protocol de înfrăţire între municipiul Iaşi şi oraşul Ashdod din Israel a fost semnat duminică, la Palatul Roznovanu din Iaşi, de către primarul Mihai Chirica şi edilul Yehiel Lasri. Înfrăţirea a fost semnată în cadrul manifestărilor organizate în perioada 28 iunie - 4 iulie pentru a comemora 78 de ani de la Pogromul de la Iaşi.

"Avem o tradiţie foarte veche de relaţii deosebite între Israel şi România. (...) Au fost multe schimburi şi în România şi în Israel, iar eu cred că asta poate întări şi mai mult relaţiile. Am găsit aici un scop deosebit care leagă comunităţile românilor evrei care locuiesc în Ashdod şi comunitatea evreilor din Iaşi şi oraşul Iaşi pe baza memoriei Pogromului din Iaşi. Ne dorim să facem un schimb intercultural cu elevii, pentru a putea învăţa istoria comunităţii evreieşti din Iaşi, care a avut o deosebită istorie culturală din toate punctele de vedere. Aşa putem întări legăturile dintre tineretul din Ashdod şi Iaşi. Sper că grupurile care vor veni din Iaşi în Israel vor putea cunoaşte îndeaproape problemele cu care noi ne preocupăm. Voi fi un ambasador bun aici în România, voi explica ce găsesc în Israel şi Ashdod. Sunt primarul unei comunităţi de 250.000 de locuitori din 98 de ţări. Eu respect fiecare obşte cu tradiţia personală. Ajut obştea românească din Ashdod să se dezvolte şi îndemn toate obştile să trăiască împreună, dar fiecare să îşi păstreze tradiţia", a declarat primarul oraşului Ashdod din Israel, Yehiel Lasri.

"E un moment foarte important"

La rândul său, primarul Mihai Chirica a subliniat că este un moment foarte important pentru Iaşi.

"E un moment foarte important pentru Iaşi pentru că unim două culturi despărţite, din păcate, de linia frontului acum mai bine de 70 de ani. Am găsit acolo posibilităţi de dezvoltare foarte importante pentru oraşul Iaşi, o şcoală de medicină foarte puternică, un mediu de afaceri foarte prosper şi o infrastructură tehnică a oraşului pusă la punct. Pentru noi pot fi cel puţin trei exemple de cooperare prin care putem aduce de acolo şi oameni de afaceri, experienţă în medicina de vârf, dar şi experienţă în implementarea de infrastructuri orăşeneşti de cel mai înalt nivel. Prin urmare, cred că va trebui să profităm în sens bun al cuvântului de această colaborare între noi, universităţile ieşene, universităţile din Ashdod şi celelalte oraşe mari din Israel, şi să facem ca viaţa noastră a ieşenilor şi a celor din Ashdod să devină din ce în ce mai bună", a declarat primarul Mihai Chirica.

"Am promis să îi fac înfrăţiri cu alte oraşe"

La rândul său, rabinul avocat Josef A.Wasserman, preşedintele Fundaţiei Promovarea şi Dezvoltarea Iudaismului Român, a declarat presei că este foarte bucuros că a fost încheiat acest contract de înfrăţire.

"De când am primit de la primarul Mihai Chirica titlul de ambasador al Iaşiului în Israel am promis să îi fac înfrăţiri cu alte oraşe. (...) Eu sunt bucuros că am avut o contribuţie modestă la această înfrăţire. Aşa cum sunt bucuros ca rabin că am cununat pe cineva, aşa sunt de bucuros că am făcut un fel de cununie între Iaşi şi Ashdod", a declarat rabinul avocat Josef A.Wasserman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel