MRU va fi cercetat despre modul cum a cedat moștenirea Gojdu

gojdu
gojdu

Mihai Gâdea a reluat, joi seara, în cadrul emisiunii "Sinteza zilei", modul cum Mihai Răzvan Ungureanu, pe vremea când era ministru de Externe a cedat Ungariei moștenirea Gojdu a cărei valoare se ridică la circa un miliard de dolari. Victor Ponta, dar și Crin Antonescu au declarat că nu exclud o comisie de control asupra moștenirii Gojdu.

Lucruri deosebit de  grave planează asupra  trecutului  lui Mihai Razvan Ungureanu, lucruri care până acum nu au niciun fel de explicație.

 Mihai Gâdea a dezvăluit la Sinteza zilei cum   Mihai Răzvan Ungureanu,  ajuns ministru al Afacerilor Externe a fost însărcinat să poarte discuţii cu Guvernul maghiar în vederea cedării acestei averi.

 Acesta a semnat un acord prin care ceda averea Gojdu în favoarea Ungariei, care a naţionalizat această avere în anul 1952. Prin acest acord pretenţiile din partea României asupra acestei averi urmau să fie închise.  Complexul acestui om este evaluat la peste un miliard de dolari.

Acordul dintre București și Budapesta prevedea înființarea unei fundații publice, "Emanuil Gojdu", la Budapesta, care urma să fie cofinanțată de cele două state semnatare. Conform acordului, cu fondurile alocate de cele doua guverne, fundația putea să-și mărească patrimoniul cu imobilele din Curțile Gojdu, renovate de o companie privată. Fundația publică trebuia să răscumpere pe bani de la buget bunurile Gojdu și să selecteze bursieri atât români, cât și maghiari. De prevederile ordonanței nu putea uza însă tocmai romanii din Transilvania, cârora Emanoil Gojdu le-a lăsat lor și românilor din Ungaria moștenire averea sa. Totodată, ordonanța încalcă dreptul la proprietate, la moștenire și la libertatea cultelor religioase Fundației "Emanuil Gojdu" din Sibiu, înființată în 1996. Noua Fundație Gojdu urma să se supună legislației ungare. Prin punerea în aplicare a acestui acord, prin actul de răscumpărare a unor bunuri care aparțin de drept Fundației Gojdu, România recunoaște de facto naționalizarea maghiară din 1952. În prezent, legislația maghiară nu are nici o prevedere cu privire la bunurile deținute de fundațiile private, ceea ce va face aproape imposibilă orice fel de recuperare a bunurilor lăsate românilor de Emanuil Gojdu.

 Emanuil Gojdu, un ardelean, ajuns la Budapesta cu o avere impresionantă, construieşte în centrul capitalei Ungariei un complex, deţine o proprietate uriaşă, dă burse unor tineri ce devin mari personalităţi ale societăţii româneşti şi vrea, prin testamentul făcut cu 3 luni înainte de a muri, ca toate proprietăţile sale să fie folosite de către statul român şi în mod special de Biserica Ortodoxă Română.

 Ponta nu exclude comisie de control asupra afacerii Gojdu

 "Miercuri, în şedinţa de guvern, vom avea o notă din partea Ministerului de Externe referitoare la situaţia actuală. În baza celor constatate, fie vom solicita Parlamentului dacă poate să facă o comisie de anchetă, fie Corpul de Control sau alte instituţii ale statului pot investiga. Din acest motiv îmi doresc ca dl Ungureanu să nu mai ocupe niciodată o funcţie publică, nici măcar de senator", a spus Ponta la Antena 3.

 Şi Crin Antonescu s-a arătat revoltat de această afacere, amintind că nici senatorii PNL nu au votat ordonanţa promovată de MRU, ministru în Cabinetul Tăriceanu.

 "Aţi văzut care a fost poziţia liderului senatorilor liberali şi votul, dl Haşotti, nici liberalii nu au votat această ordonanţă şi de fapt afacerea Gojdu, cum s-a numit, a fost unu din scandalurile importante şi cu rezonanţă în Parlament şi nu numai în Parlament (...) Să ne întrebăm în paranteză cum cineva care în calitate de ministru de externe iniţiază o astfel de ordonanţă, pledează pentru ea în felul iritat şi agresiv pe care l-aţi văzut şi după accea chiar dacă ordonanţa cade, în calitate de ministru de externe, în continuare nici nu pot să îmi dau foarte bine juridic cum gestionează mai departe problema de ea e definitiv pierdută, cum un asemenea om, după aceea este numit în fruntea SIE, în fruntea unui serviciu special al acestei ţări, în care se presupune pe bună dreptate că prima calitate a cuiva care lucrează acolo şi care mai ales conduce trebuie să fie totuşi şi sunt convins că pentru oamenii de acolo este devotamentul faţă de interesele acestei ţări. Nu mai spun că după aceea este numit şi premier", a menţionat Antonescu, într-o emisiune Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel