Moldova, potenţial de creştere în construcţii. Ce judeţe sunt în top

constructii
constructii

Cifra de afaceri din sectorul construcţiilor din Regiunea Nord-Est a depăşit, în anul 2016, nivelul de 8 miliarde de lei, cu aproximativ un miliard de lei peste nivelul din 2015, arată un studiu KeysFin.

Investiţiile în construcţii sunt esenţiale în Moldova, zonă care are un potenţial de creştere semnificativ, datorită costurilor logistice reduse şi a oportunităţii de dezvoltare a unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate. Cel puţin asta arată o analiză a situaţiei economice din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui, realizată de compania de consultanţă KeysFin.

Judeţul Iaşi, în top la investiţiile în construcţii

În topul cifrei de afaceri la nivel regional, pe 2015, judeţul Iaşi conduce cu 2,03 miliarde de lei , urmat de Bacău, cu 1,69 miliarde lei şi Suceava, cu 1,35 mil.lei.

„România trebuie să iasă din mirajul creşterii economice bazată pe consum şi să insiste pe investiţii sustenabile, pe termen mediu şi lung. Moldova este una dintre provinciile istorice ale României care are nevoie de infuzii majore de capital, pentru a reduce din decalajul faţă de polii de creştere economică cum sunt Bucureştiul, Constanţa şi Clujul”, se arată în analiza KeysFin.

În Regiuniea de Nord-Est, investitorii în construcţii sunt, în principal, bărbaţi cu vârste între 45 şi 65 de ani, cu experienţă în mediul de business, care investesc în primul rând în dezvoltări imobiliare private (blocuri, vile) şi de afaceri (unităţi turistice, sedii de firmă, spaţii comerciale). Semnificativă este însă şi creşterea apetitului clienţilor particulari pentru renovări şi amenajări.

Moldova, potenţial pentru investiţiile greenfield

În 2015, dacă Iaşiul avea înregistrate 1546 de firme de construcţii cu 11.153 de angajaţi, la polul opus se situa Vasluiul, unde erau numai 540 de companii, cu 2885 de salariaţi, şi Botoşaniul, cu 448 de firme şi 3811 angajaţi.

„Corelând datele cu evoluţia pieţei, putem spune că, pe ansamblu, am asistat la o maturizare a pieţei, dovadă că numărul firmelor de construcţii s-a redus în regiune de la 7076, în 2014, la 6481, în 2015, în contextul în care cifra de afaceri a continuat să crească”, afirmă experţii.

 Astfel, pentru investitorii pe termen mediu şi lung, situaţia este privită ca o oportunitate.

„Există loc de afaceri în piaţă, mai ales pentru investiţiile greenfield, pentru facilităţi de producţie. Costurile logistice reduse, precum preţul terenurilor, forţa de muncă etc. şi oportunitatea dezvoltării unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate reprezintă oportunităţi pe care, cu siguranţă, oamenii de afaceri care gândesc pe termen lung le întrevăd”, afirmă analiştii KeysFin.

 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel