Miting pentru înființarea unei facultăți maghiare

Alexandru Ichim / 06 feb 2019 / 08:24
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Aproape 200 de persoane au participat la un miting în fața Prefecturii din Târgu-Mureș, pentru înființarea unei facultăți în limba maghiară.

Mitingul a avut loc marți seara, în fața Prefecturii Mureș, acolo unde aproape 200 de persoane, majoritatea pensionari, au solicitat înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş.

Deşi mitingul de la Târgu Mureş viza o revendicare legată de UMFST, nu au participat nici studenţi şi nici profesori, între vorbitori regăsindu-se lideri politici precum Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Zakarias Zoltan, membru în prezidiul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), şi Kovacs Levente, preşedinte executiv al UDMR Mureş, scrie Agerpres.

De ce o facultate în limba maghiară?

 

"Considerăm că situaţia de la UMFST Târgu Mureş este una de dictatură universitară, practic, nu se poate ca într-o universitate multiculturală cadrele universitare de limba maghiară să nu aibă posibilitatea să îşi poată dezvolta învăţământul în limba maghiară fără restricţii. Părerea noastră este că această dictatură este o ruşine pentru democraţia din România şi pentru cea din Europa (...). Doamna Ecaterina Andronescu a promis în 2013, la Târgu Mureş, că situaţia facultăţii maghiare se va rezolva, a fost semnat un memoriu în 7 puncte - de faţă a fost şi primul-ministru de atunci, Victor Ponta - care a fost semnat şi de cadrele universitare. Nu credem că în comunitatea europeană asemenea lucruri să fie permise, să se facă promisiuni, să se semneze un act, iar acestea să fie uitate. (...) Există, într-adevăr, o situaţie contradictorie între noi şi cadrele didactice maghiare de la UMFST, dar considerăm că situaţia din această universitate nu este una în care doar profesorii trebuie să ia poziţie, ci este o situaţie în care şi locuitorii oraşului trebuie să aibă propria poziţie, pentru că este o instituţie foarte importantă a naţiunii maghiare", a afirmat Adam Valerian.

Prețedintele UDMR Mureș, prezent la miting

 

Preşedintele executiv al UDMR Mureş, Kovacs Levente, a arătat că UDMR a răspuns invitaţiei AMPMFR, împreună cu care solicită înfiinţarea facultăţii maghiare la UMFST Târgu Mureş.

"Am răspuns la invitaţia organizatorilor de a participa la această manifestaţie paşnică prin care au solicitat, şi solicităm împreună, înfiinţarea facultăţii de limbă maghiară în cadrul UMFST Târgu Mureş. Acest aspect este posibil şi este stipulat în Legea educaţiei naţionale, practic, UBB Cluj-Napoca, UMF Târgu Mureş şi Universitatea de Artă din Târgu Mureş sunt considerate universităţi multiculturale. Considerăm că multiculturalitatea în cadrul UMFST nu este asigurată în acest moment şi doleanţele studenţilor şi profesorilor nu sunt respectate, deoarece de mai mulţi ani nu s-au înfiinţat departamentele şi facultatea în limba maghiară. Doresc să precizez că autonomia universitară nu este mai puternică decât legile în vigoare ale acestei ţări", a declarat Kovacs Levente.

 

Vezi și: 

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 6 februarie 2019

Valentine's Day 2019, căsătorie de o zi. Explicația preotului Tănăsescu: Aceasta e problema - EXCLUSIV