Ministrul Rovana Plumb, la ONU: Există riscul unor mutații politice periculoase

Ministrul Muncii Rovana Plumb a avertizat, în cadrul discursului recent susținut la ONU, că dacă statele și guvernanții lor nu se implică pentru combaterea sărăciei, "există riscul unor mutații politice periculoase". 

O delegație a României, condusă de ministrul Muncii Rovana Plumb, se află în perioada 2-5 februarie la New York, unde participă la lucrările celei de-a 53-a sesiuni a Comisiei pentru Dezvoltare Socială a ONU (CsocD).

În cadrul expunerii susținute la ONU, ministrul Plumb a prezentat viziunea Guvernului României asupra dezvoltării sociale, reducerii sărăciei și stimulării politicilor sociale, respectiv noua strategie privind incluziunea socială și combaterea sărăciei, document recent pus în dezbatere publică de către Guvernul României.

Ministrul Rovana Plumb, la New York, la a 53-a sesiunea a CsocD

Oficialul român a amintit că acesta cuprinde, printre măsurile propuse, şi instrumente de ajutor social, precum introducerea venitului minim de inserție, o nouă formă de ajutor social, care combină mai multe tipuri de ajutoare sociale şi se adresează unui segment mai mare de populaţie.

"Începând cu anul 2012, Guvernul României a renunțat la modelul de austeritate promovat de fostele guverne și a impus o guvernare echilibrată, prin menținerea preocupării atât pentru problemele sociale, cât și pentru relansarea și consolidarea economiei", a subliniat doamna Plumb.

Ministrul Plumb: Sărăcia poate crea un teren propice pentru creșterea curentelor extremiste

De asemenea, ministrul Muncii a atras atenția asupra pericolelor care pot apare în cazul în care nu se iau măsuri eficiente pentru combaterea sărăciei:

"Fiecare țară și fiecare guvern trebuie să ia în considerare ca politică de stat aplicarea acelor măsuri menite să combată sărăcia. Dacă liderii politici nu răspund provocărilor generate de acest fenomen, există riscul unor mutații politice periculoase. Știm cu toții că sărăcia poate crea un teren propice pentru creșterea curentelor extremiste", a mai afirmat ministrul Rovana Plumb.

Aceasta şi-a continuat expunerea, în cadrul Sesiunii ONU, adăugând că "Sărăcia este un fenomen atât de complex şi de grav încât combaterea ei trebuie să fie o prioritate a guvernanţilor, oricare ar fi ei, dar şi o preocupare permanentă a întregii societăţi".

În acest sens, doamna Plumb a menţionat un caz exemplar de implicare civică a unei tinere din România, care a ajuns să fie cunoscută şi în SUA. Este vorba de Elif Memet, o elevă din Constanţa, care a fost premiată, la nivel internaţional, pentru realizarea unui eseu privind combaterea sărăciei și care își va prezenta soluțiile și la Casa Albă, în luna aprilie.

Performanță: Elevă din România, invitată la Casa Albă

 

România deține, de la 21 februarie 2014 până în 2016, prin reprezentantul permanent la ONU, E.S. Simona Mirela Miculescu, președinția Comisiei pentru Dezvoltare Socială, organ subsidiar al Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite.  

Tema prioritară pentru dezbaterile Comisiei în următorii doi ani este "Regândirea şi consolidarea dezvoltării sociale în lumea contemporană". În acest context, discuțiile între statele membre se vor axa pe clarificarea modalității în care care domeniul social poate contribui la realizarea dezvoltării sustenabile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel