Ministrul Oros, decis să pună cruce magazinelor 'Gostat' înfiinţate de Daea: Nişte concluzii au fost înaintate Parchetului

Oros
Oros

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, este sceptic în privinţa viitorului celor două magazine alimentare de stat înfiinţate de predecesorul său, Petre Daea, mai ales după ce Corpul de control al ministerului a înaintat nişte concluzii procurorilor, ca urmare a sesizării venite de la Consiliul de Administraţie al Casei de Comerţ Unirea, care a reclamat că 'magazinele sunt butaforii cu iz penal' unde s-au făcut achiziţii de un milion de euro.

'Controlul a vizat achiziţiile pe care le-au făcut, de aproximativ un milion de euro, fără să aibă aprobarea consiliului de administraţie şi acest control a început la sesizarea consiliului de administraţie, care în prima zi când am ajuns la minister, au venit să sesizeze acest. lucru, să spună că acolo sunt multe lucruri cu iz penal, că magazinele sunt butaforii. Eu am dat în verificare la Corpul de control, ceea ce s-a întâmplat. Am înţeles că există un material cu nişte concluzii care au fost înaintate Parchetului', a declarat joi, la Sibiu, Nechita-Adrian Oros.

Ministrul a explicat că, fiind făcută sesizarea la Parchet, el nu poate da mai multe informaţii privind 'materialul' Corpului de Control de la minister.

Întrebat ce le spune consumatorilor, ţinând cont că la Sibiu 'Brânzăria' înfiinţată de Petre Daea este deschisă, chiar dacă are mai puţine produse, Oros a răspuns: 'Problema este următoarea, (...) statul nu are cum să se implice procesul de vânzare fără să nu disturbe piaţa şi asta s-a întâmplat, pentru că am avut foarte multe reclamaţii de la cei care nu au fost primiţi în magazin, pentru că în momentul în care s-au făcut cele două magazine a fost primită marfa anumitor persoane şi foarte multe persoane nu au avut acces acolo.'

'Statul are alte mijloace şi mecanisme pentru a stimula vânzarea produselor celor mici, pentru că ideea iniţială asta a fost: cei mici care nu reuşesc să îşi vândă produsele, neavând acces în marile lanţuri de retail şi vânzând cantităţi foarte mici în pieţele locale, au o singură soluţie. Şi soluţia există. Şi în ţară la noi sunt modele de bune practici, cooperativele. Cei care s-au unit în cooperative reuşesc atât să îşi procure inputuri la nişte preţuri foarte favorabile, cât şi să îşi vândă marfa la nişte preţuri care să îi facă să reziste pe piaţă.'

Ministrul Agriculturii nu vede niciun viitor pentru aceste magazine alimentare de stat. 'Prin intervenţia statului, nu. Deci, noi putem să îi stimulăm, le-am spus, prin această lege a cooperativelor şi prin faptul că în noul PNS sunt axe de finanţare exact pentru a stimula cererea şi aceste cooperative să îşi facă depozite', a arătat Oros.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, discută joi, la Sibiu, cu proprietarii de oi despre problemele din domeniu. În octombrie 2019, la Sibiu s-a înfiinţat primul magazin alimentar de stat, numit 'Brânzărie', în prezenţa fostului ministru al Agriculturii. Aici se află şi astăzi, pe rafturi, brânzeturi făcute doar de acei fermieri şi producători care sunt membri în Asociaţia 'Telemeaua de Sibiu'. O parte dintre ei au renunţat să îşi mai comercializeze produsele aici, după ce au fost nişte probleme cu plata, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel