Ministrul Justiției, nemulțumit de ce s-a întâmplat cu o OUG la Senat

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a arătat vineri nemulţumită de faptul că OUG privind interceptările a trecut tacit de Senat, printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum, însă spune că la Camera Deputaţilor, care este for decizional, va avea loc o dezbatere pe acest subiect, la care vor putea participa Guvernul, societatea civilă şi toţi cei interesaţi.

'Ordonanţa adoptată de Guvern a fost pusă pe masa Senatului. Este adevărat că a primit un raport negativ de la Comisia juridică, a primit însă unanimitatea votului în Comisia pentru drepturile omului din acelaşi Senat şi a trecut de Senat, e adevărat printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum. Nu a fost cvorum şi a trecut tacit, asta este vestea proastă, vestea bună este că la Camera Deputaţilor - cameră decizională - eu sunt convinsă că acolo va avea loc o dezbatere la care şi Guvernul şi societatea civilă şi toată lumea interesată vor putea participa şi mai sper că, într-o ţară în care controlul asupra serviciilor de informaţii, oricare ar fi el, că nu avem numai SRI, avem şi SIE, se face la Parlament, eu sper ca aceste comisii de control să funcţioneze cu adevărat', a afirmat Raluca Prună, la Forumul Eurosfat, citează Agerpres.

Ea a spus că Guvernul a încercat o soluţie tranzitorie în această privinţă, iar societatea trebuie să o dezbată fără patimă.

'Noi am spus că urmează o dezbatere publică şi eu aştept ca aceasta să se facă de Parlament, care are deja ordonanţa pe masă, dar şi Guvernul va face asta. (...) Vreau să fac o precizare referitor la pretinsul rol de avizator sau de laboratorul de norme al Serviciului Român de Informaţii şi vreau să asigur pe toată lumea din această sală că rolul SRI ca avizator sau ca scriitor, dacă pot să spun aşa, de proiect legislativ este zero. Proiectul legislativ s-a scris la Ministerul Justiţiei şi am urmat o procedură de avizare care este procedura de avizare legală în această ţară şi care nu include Serviciul Român de Informaţii', a adăugat Prună.

Citește și: Raluca Prună: MCV este, în viziunea Guvernului, un instrument şi necesar, şi util

Ea a menţionat exemplul platformei de interceptări din Franţa, arătând că această ţară a discutat 4 ani şi şi-a dat un termen de 10 ani pentru crearea ei, iar costurile au fost de un miliard de euro.

'Eu nu pot anticipa acum ce anume va decide România, eu sper să nu dureze patru ani până ne vom decide cum procedăm. Dar vreau să fiu şi realistă. Cred că România nu poate să facă de pe o zi pe alta ceea ce Franţa a dezbătut timp de 4 ani ce trebuie să facă şi şi-a dat 10 ani să facă cu adevărat. Deci dezbaterea va fi deschisă, Ordonanţa va fi acceptată, respinsă sau acceptată ca atare, modificată. În orice caz, eu sper ca în Camera decizională şi societatea civilă să se implice într-un mod fără patimă, acordându-şi timp şi trebuie să facem alegerea de societate şi alegerea de societate este având acest sistem pe care, ca cetăţean şi ca ministru, constat că este la SRI. Nu spun că e bine sau rău, eu doar constat. Şi să vadă: vrea România să facă un sistem paralel, vrea să facă unul, vrea să facă trei. Există şi un sistem la poliţie. Vrem să-l îmbunătăţim pe cel de la poliţie, să-l upgradăm, vrem să facem un al treilea sistem comun la Parchete, vrem să facem trei sisteme la Parchete, unul la parchet, unul la DNA, altul la Ministerul Public. Toate aceste opţiuni sunt opţiuni de societate deschisă şi de aia Guvernul a spus că este necesară o dezbatere şi trebuie să vedem încă o dată dacă avem banii. Trebuie să avem principiul, să ne hotărâm unde vrem să punem această infrastructură, să vedem dacă avem banii şi unde, cum şi cât de mare să o facem', a mai spus Prună. 

Citește și: OUG pe interceptări, bună sau rea? Cine are dreptate în avalanșa de păreri? Lucian Bolcaș, răspuns exlcusiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel