Raluca Prună: MCV este, în viziunea Guvernului, un instrument şi necesar, şi util

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, că atât ea, cât şi premierul Dacian Cioloş au discutat cu partenerii europeni cu privire la agreerea unui calendar care să ofere României perspectiva unei decizii de închidere a MCV, precizând că "în viziunea Guvernului MCV este un instrument şi necesar, şi util", dar și că a venit momentul ca ţara noastră să acţioneze ca un stat membru matur, care să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje.

"Mecanismul de Cooperare şi Verificare (...) este, în viziunea Guvernului, un instrument şi necesar, şi util pentru avansarea unor reforme de substanţă în România. Mecanismul (...) a fost instituit printr-o decizie a Comisiei Europene în anul 2006 şi zece ani mai târziu întrebarea este dacă acest mecanism şi-a atins obiectivul. Eu cred că aici nu e necesar să dau eu un răspuns. Este suficient să ne uităm la ceea ce erau instituţiile în 2006 şi la ceea ce sunt ele astăzi. Şi atunci răspunsul este că, sigur, Mecanismul a constituit un instrument de presiune sănătoasă în absenţa căruia - spun fără rezerve - România, în sensul luptei anticorupţie, categoric nu putea fi ceea ce este ea astăzi. Deci, sunt, ca expert anticorupţie (...) şi ca pionier, îndrăznesc să spun în această ţară, în această materie, ultima persoană care pune în discuţie necesitatea mecanismului, însă cred că a venit momentul ca România să acţioneze ca un stat membru cu drepturi egale, ca un stat membru matur, care să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje", a afirmat Raluca Prună, la Forumul de dezbateri Eurosfat, citează Agerpres.

Citește și: Ministrul Justiției: Asistăm acum la o ofensivă care aduce aminte de o restaurație

Ministrul a mai spus că au fost momente limită, care au creat emoţie în societate, dar instituţiile au demonstrat că funcţionează. 'Am fost supuşi fără să vrem, fără să vrem noi, ca cetăţeni, şi unor momente limită - 2012, 'marţea neagră' şi nu numai -, care au creat o emoţie în societate, dar oricâte emoţii ar fi creat au fost momente în care instituţiile din România, poate sigur în ultimă instanţă, au ştiut să pună frână şi au arătat că există mecanismele interne care pot împiedica derapaje (...) iremediabile', a spus Raluca Prună.

Totodată, ministrul Justiţiei a arătat că atât ea, cât şi premierul au discutat cu partenerii europeni în perspectiva închiderii MCV.

'Atât premierul, cât şi eu, ca ministru, am discutat deschis cu partenerii europeni cu privire la agreerea unui calendar care să ofere României perspectiva unei decizii de închidere a acestui mecanism, odată ce se constată, pe de o parte, atingerea ţintelor şi cred că aici mai avem câteva lucruri de făcut, dar nu sunt lucruri importante, de substanţă, şi pentru a confirma că s-a atins un moment de inflexiune, de ireversibilitate a măsurilor adoptate în ultimii zece ani', a mai afirmat Raluca Prună. Aceasta a menţionat că ultimele trei rapoarte MCV sunt pozitive.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel