Ministrul Finanțelor, scandal cu NN: Având în vedere gravitatea afirmației...

Cel mai mare fond de pensii private, NN, își avertizează clienții asupra discuțiilor publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private, cerându-le implicare activă. Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a reacționat dur. 

Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a declarat: ”Îmi este foarte greu să explic cum este posibil ca o companie, administrator de pensie, să propage informații incorente care ar putea să aducă efecte negative chiar în legătură cu performanța propriului portofoliu de instrumente financiare. Îmi este greu să explic, deoarece nu există nicio rațiune de ordin politic, economic, bugetar, financiar, care să justifice o astfel de măsură astăzi. Pilonul II de pensie este o schemă de succes în România, randamentul este foarte bun, cifra celor care sunt incluși în această schemă depășește 6 milioane de români, capitalizarea este peste șapte miliarde de euro. Și atunci de unde a apărut această afirmație care nu are explicație că în România ar fi necesare măsuri precum cele vehiculate în ultima perioadă. Având în vedere gravitatea acestei afirmații, în cursul dimineții am avut consultări cu reprezentanți ASF și i-am rugat să-i convoace pe administratorii implicați în gestiunea Pilonului II de pensii pentru a închide definitiv acest subiect și a comunica în mod oficial și unanim că nu există un astfel de scenariu posibil.”

NN, revenire după discuția de la ASF despre Pilonul II de pensii

NN a transmis un comunicat de presă, miercuri după-amiază, cel mai probabil în urma discuției cu ASF: 

”Mesaj informare participanți Pilonul II de pensii Ca urmare a reacțiilor apărute după trimiterea mesajului informativ de tip e-mail către participanții la Fondul de Pensii Administrat Privat NN (Pilonul II), dorim să facem următoarele precizări:

• Conținutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienții săi este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii.

• Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților.

• Apreciem faptul că, prin declarațiile făcute, atât Ministerul de Finanțe, cât și Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susținerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declarații sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susținerea dezvoltării economiei naționale poate crește semnificativ.

• Reconfirmăm angajamentul nostru de a-i servi pe cei peste 1,9 milioane de clienți, ale căror economii pentru pensie le administrăm. De aceea, ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienților noștri.

• Menționăm că vom continua să informăm publicul larg și mai ales pe clienții noștri prin mijloacele de comunicare pe care le avem la dispoziție despre nevoia și alternativele de economisire pentru pensie, contextul piețelor pe care suntem prezenți și evoluția propriilor economii administrate de noi.”

”Să nu dezinformeze!”

Ministrul de Finanțe a reacționat: ”Îmi exprim speranța ca informările acestui administrator de fond să fie corecte de aici încolo. Sigur că intră în obligația lor să-și informeze clienții, dar să nu-i dezinformeze, pentru că dacă este cineva îndreptățit să-i tragă la răspundere, chiar și penal, oricare dintre clienții respectivei companii poate să o facă, pentru că prin aceste declarații s-au afectat negativ randamentele în valorificarea resurselor constituite pe baza contribuțiilor clienților”. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy