Ministerul Finanțelor. Datoria publică a României nu depășește limita impusă de UE

Orlando Teodorovici
Orlando Teodorovici

Ministerul de Finanțe anunță că datoria publică a României este de 55% din PIB, astfel că nu a depășit limita impusă de UE, de 60%. Reprezentantul ministerului, Daniel Vâlcu, a afirmat că Guvernul estimează un deficit bugetar de 2, 4% în anul 2022.

„Guvernul este ferm hotărât să mențină deficitul sub 3%. România face eforturi de a ajusta deficitul bugetar. Deficitul structural va fi ajustat de la 3% în 2020 la 2.4% în 2022. Creșterea deficitului structural față de 2019 la 2020 se va datora reflectării unei măsuri pozitive. Estimăm un deficit structural de 2,4% în 2022. Datoria publică este în limitele de 60% din PIB. Avem acum 55% și estimăm că nu va depăși 58%”, a declarat Daniel Vâlcu, director în cadrul Ministerului de Finanțe.

El a afirmat că mărirea deficitului bugetar la 2,76% se datorează măririi alocațiilor pentru copii.

„În 2018 și 2029, deficitul sttructural s-a menținut sub 3% din PIB. Ce s-a întâmplat anul acesta este faptul că Guvernul a trimis un proiect de buget cu 2.55 % deficit. Parlamentul a mărit alocațiile pentru copii, ceea ce a mărit deficitul la 2.76%”, a precizat Vâlcu.

Referitor la inflație, Daniel Vâlcu a afirmat că aceasta „a crescut din cauza prețurilor volatile, în special în zona legumelor”, însă „chiar și BNR estimează că până la finalul acestui an va scădea”.

Vezi și: Comisia Europeană avertizează România: A deviat de la țintă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel