Mina Lupeni. Toma Petcu, măsuri după accident

Stâlpii de susţinere din mina Lupeni au cedat, aceasta fiind una dintre cauzele indicate de către minerii care se aflau în subteran în momentul accidentului, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

"Am vrut să-mi povestească şi mie care a fost evoluţia accidentului, cum s-a întâmplat şi care consideră ei că au fost cauzele. Am înţeles că a fost un gol în tavan, care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla, un gol care, mă rog, în asemenea lucruri pot să apară prăbuşiri. Se pare că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, însă la stâlpi ar fi nişte probleme, spun ei, şi din cauza aceasta stâlpii s-au micşorat de la 2.10 au cedat undeva la 1.80 şi acolo se pare că va fi o problemă", a arătat ministrul. 

Oficialul a spus că ministerul îşi va face ancheta sa internă cu privire la cauzele accidentului, independent de cea a Procuraturii. 

"I-am asigurat şi mi-au confirmat că partea de echipamente, cizme, salopete, lămpi, căşti, au început să se achiziţioneze astfel de echipamente de protecţie şi ritmul este mai bun decât în anii anteriori. Din păcate, datorită istoricului acestei companii, cu ieşiri şi intrări în insolvenţă, compania nu are un istoric foarte bun în relaţiile cu companiile care furnizează echipamente de siguranţă", a continuat Petcu. 

Stâlpi noi de susținere

Potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara, din care face parte mina Lupeni, este într-o situaţie financiară mult mai bună decât anul trecut pe vremea aceasta, are un disponibil de bani în conturi şi poate să facă achiziţiile necesare. 

"În maximum două săptămâni vor veni 200 de astfel de stâlpi noi de susţinere", a anunţat ministrul. 

Când jurnaliştii i-au atras atenţia că se ştia de mult timp despre această problemă, Petcu a răspuns: "Este o companie de stat şi este obligată să aibă o procedură transparentă de achiziţie. Repet, datorită situaţiei companiei, la licitaţii nu se prezenta nimeni. Au fost trei proceduri de licitaţie unde nu a mai venit nimeni şi practic nu au avut de unde să cumpere. Cu stâlpii, s-a reuşit o înţelegere cu o societate care va aduce stâlpi noi, cu condiţia ca banii să fie plătiţi la momentul livrării. Avem banii pentru aceşti 200 de stâlpi. Ulterior, prin livrări succesive şi plăţi în acelaşi timp, compania să se recredibilizeze pe piaţa de achiziţii şi să putem cumpăra toate echipamentele şi materialele necesare", a explicat oficialul ministerial. 

Petcu a adăugat că va analiza, împreună cu Ministerul Muncii, ce ajutoare vor primi familiile afectate, conform legii. 

Joi, trei mineri au fost prinşi în subteran în urma unui accident la Exploatarea Minieră Lupeni. Ei au fost scoşi noaptea trecută, dar unul dintre ei a fost găsit decedat. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel