Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş, în corzi! Studenții amenință cu proteste, medicii se revoltă, ALDE cere demisia

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș, este în corzi după declarația făcută, duminică, despre sistemul sanitar din România.

Declaraţiile lui Achimaș, potrivit cărora actualul sistem sanitar este peste media societăţii româneşti şi că românii ar trebui să muncească mai mult dacă vor „o ţară ca afară", au stârnit o revoltă pe Facebook,

„Dacă ar fi să raportez sistemul de sănătate la ansamblul societăţii, aş spune că e peste medie. Dar criticăm fără să ne uităm la noi înşine, fără să ne gândim la ce ne raportăm (...) Vrem o ţară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!", a spus ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu, pentru ziare.com, stârnind nu doar furia pacienţilor care se confruntă zilnic cu mizeria din spitalele româneşti, ci şi revolta medicilor nevoiţi să muncească în aceleaşi condiţii.

„Ministrul Sănătăţi a spus ca actualul sistem de sănătate este peste ce merită societatea românească. Vă mulţumim! Demisia!", a spus unul dintre cei peste 31.000 de medicii şi asistenţi medicali care s-au alăturat grupului.

„Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente", iar postarea a provocat o adevărată dezbatere. În doar câteva ore, sute de cadre medicale au ţinut să-i amintească ministrului Sănătăţii că secţiile spitalelor se închid şi zeci de unităţi funcţionează în sistem de avarie din cauza lipsei de personal, iar cei care au rămas mor epuizaţi la locul de muncă.

„Să muncim ca afară, pe salarii ca afară şi în condiţii ca afară. Şi, de ce nu, cu miniştri ca afară, domnu' coleg de la Cluj!", îi recomandă un medic din Sibiu, în timp ce un asistent medical plecat în Marea Britanie îl informează pe demnitar: „Muncesc afară mai putin decât în România! Şi sunt plătit mai bine! Restul e pălăvrăgeală!".

Pacienții sunt furioși

Reprezentanții pacienţilor spun că nu vor mai participa la discutiile pe care urmau să ale aibă luni cu ministrul.

Declaratia ministrului a starnit revolta asociațiior pentru protecția pacienților. Bolnavii de cancer mor pe listele de aşteptare pentru un tratament care ar putea să le salveze viaţa, în timp ce guvernanții nu fac nimi concret, spun reprezentanții pacientilor.

ALDE cere demisia

"Alianța Liberalilor și Democraților consideră intolerabile declarațiile ministrului Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu, conform cărora sistemul sanitar românesc este peste media societății românești și dacă 'Vrem o țară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!'", se arată într-un comunicat al ALDE.

Potrivit vicepreședintei ALDE, Grațiela Gavrilescu, citată în comunicat, "aceste declarații ale ministrului Sănătății sunt jignitoare la adresa poporului român".

"Mi se pare incalificabil modul de gândire al ministrului Patriciu Achimaș-Cadariu. Sunt revoltată în primul rând ca român, iar ca parlamentar și membru al Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților solicit demisia ministrului Sănătății!", declară Gavrilescu.

Deputata ALDE susține că această declarație a ministrului Sănătății "nu face altceva decât să fie în linia declarațiilor altor miniștri ai Guvernului Cioloș care și-au arătat disprețul față de România și de români".

"După ce ministrul Finanțelor Publice, doamna Anca Paliu Dragu, i-a îndemnat pe români să muncească și pe doi lei, pentru că așa se practică în alte state, iar ministrul Tineretului și Sportului, doamna Elisabeta Lipă, a interzis intonarea imnului de stat al României la competițiile sportive interne, a venit rândul domnului Patriciu Achimaș. Este inadmisibil ca un tehnocrat, un ministru care a practicat chiar el meseria de doctor să își arate disprețul față de societatea românească. După domnul ministru, românii au sistemul sanitar pe care îl merită, deoarece muncesc prea puțin. Aș vrea să propun românilor un exercițiu de imaginație, dar și celor din spectrul politic: dacă era un ministru al Sănătății numit politic, cât credeți că mai rămânea în funcție pentru o asemenea declarație jignitoare la adresa românilor?", arată vicepreședinta ALDE.

Deputata Grațiela Gavrilescu consideră că "o asemenea jignire la adresa cetățenilor români nu poate să rămână nesancționată de către premierul României, Dacian Cioloș, dar nici de către societatea civilă", scrie Agerpres.

"Primul ministru ar trebui să aibă în vedere schimbarea imediată din funcție a domnului ministru Patriciu Achimaș-Cadariu", conchide vicepreședinta ALDE.

Studenții amenință cu proteste

Pe de altă parte, studenții amenință cu proteste din cauza bibliografiei pentru examenul de Rezidențiat.

Societăţile studenţeşti i-au trimis ministrului Sănătăţii o scrisoare deschisă. Studenţii se plâng că au făcut eforturi mari să-şi procure cartea înscrisă în bibliografie luna trecută doar ca să afle, acum cateva yile, că s-ar putea să fi fost în zadar: ministerul nu a luat încă o decizie asupra materialului de studiu.

Studenţii la Medicină cer clarificări

Prin această scrisoare deschisă, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România solicită Ministerului Sănătăţii clarificarea situaţiei privind bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat, sesiunea noiembrie 2016. (...) Federaţia nu va putea garanta că studenţii nu vor recurge la forme de exprimare sub formă de protest, individual sau organizat, în vederea clarificării situației acestui examen.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy