Mesajul serii de la Guvern. Ce a apărut pe pagina oficială

Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu
Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu

Mesajul serii publicat pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Joi seara, pe pagina de Facebook a Guvernului României a fost postat un mesaj în care se prezintă o serie de date economice, după cum urmează: 

- BNR: Investiţiile străine directe în primele 8 luni - creştere 196%.

- ONRC: Numărul firmelor cu capital străin în România, creştere 44,8%.

- INS: Economia României în trimestrul II - creştere 14%.

 

Cîţu: Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate; decide guvernatorul BNR când să îl facă

 

Premierul interimar Florin Cîţu a susţinut, joi, că este nevoie de constituirea unui comitet de macrostabilitate având în vedere că dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Centrale, dar această decizie aparţine guvernatorului BNR.

"Cred că aţi văzut ieri cu toţii informaţii despre evoluţia preţurilor, informaţii îngrijorătoare, dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale. Şi aici, bineînţeles, politica monetară în România este independentă, deciziile, bineînţeles, sunt ale Băncii Naţionale, dar aş vrea să menţionez un lucru. Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator când să îl facă. Dacă această inflaţie este doar temporară, deci dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok şi vom merge pe ceea ce estimează Banca Centrală.

Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut şi acum să ne grăbim să reducem preţurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creşterea economică. Dar, sunt sigur că Banca Naţională are cele mai bune măsuri şi le va lua pentru a asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va reveni pe trend descrescător, aşa cum arată estimările Băncii Centrale", a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Cîţu: România a pierdut 4,7 milioane de euro fonduri europene pentru teste COVID;Mihăilă nu a urgentat contractul

România a pierdut în acest an fonduri europene de 4,7 milioane de euro pentru decontarea de teste RT PCR şi rapide antigen pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, a declarat, joi, premierul interimar Florin Cîţu, care a susţinut că motivul ar fi faptul că fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă nu a urgentat semnarea contractului de finanţare.

Potrivit prim-ministrului, Comisia Europeană a lansat o linie de finanţare destinată statelor membre în vederea asigurării accesului la certificatele verzi COVID, în cadrul instrumentului de finanţare ESI şi au fost solicitate depuneri de aplicaţii.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii a depus o aplicaţie pentru obţinerea de fonduri în data de 2 iulie, care a fost analizată de Comisia Europeană şi aprobată suma de 4,7 milioane de euro pentru decontarea a 88.350 teste PCR şi 89.760 teste rapid antigen.

"Decontarea, rambursarea testelor se poate realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoane solicitante pentru perioada iunie - octombrie 2021. În ceea ce priveşte semnarea contractului de finanţare menţionăm următoarele: acesta a fost transmis spre avizare internă în prima jumătate a lunii august, Direcţia Juridică a discutat de mai multe ori cu ministrul de la acel moment despre necesitatea semnării urgente a acestuia; contractul a fost returnat Direcţiei Juridice neavizat în 7 septembrie. Deci, aceşti bani au fost pierduţi pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru", a afirmat Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern, transmite Agerpres. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel