Tot mai multe mesaje împotriva războiului trec de propaganda Kremlinului în Rusia. Analistul politic Bogdan Chirieac a lansat o ipoteză legat de ce ar urma să se întâmple.
”Serile cu Vladimir Soloviov”, un talk show difuzat de Rusia 1, s-a îndepărtat de directivele Kremlinului când invitaţii au început să critice războiul din Ucraina. Discuţia vine după protestul angajatei televiziunii de stat din Rusia, care a avut loc în direct, acum două seri. Aceasta a întrerupt emisiunea, având în mână o pancartă pe care scria "Fără război! Opriţi războiul!". Sunt acele imagini care au făcut înconjurul lumii. Mesajul s-a propagat chiar şi acolo, iar jurnalista, deși risca până la 15 ani de închisoare, a fost eliberată după o zi de arest și o amendă.
"Rusia se trezeşte din propaganda deșănțată pe care o practică Vladimir Putin şi acoliții săi, dar mi-e teamă că nu va avea suficientă masă critică societatea civilă din Rusia pentru a opri războiul. Nu îmi pun problema că ar putea, într-o formă sau alta, să-l răstoarne pe Vladimir Putin. Deocamdată, este mult prea puternic şi se bazează pe un sistem de putere care s-a creat în 23 de ani de relaţii, de securişti, de oligarhi, de bani mulţi, inclusiv de anumite relaţii internaţionale care, sigur, acum sunt toate zguduite şi este foarte bine că sunt zguduite şi tăiate.
Este bine că Rusia ușor-ușor se trezeşte şi se va trezi fără doar şi poate, pe măsură ce, din mare nefericire, militarii ruşi vor veni acasă în sicrie. De ce spun din mare nefericire.... Fiindcă i-aţi văzut şi pe copiii aceia, soldaţii ruşi capturaţi... Este un dezastru pentru ei, pentru familiile lor. Este un măcel de ambele părţi, în acest moment, este o insultă la adresa umanităţii ceea ce se întâmplă. Asta se întâmplă când un dictator stă prea mult la putere", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Cenzura din Rusia a luat amploare de la invadarea Ucrainei. Oamenii nu mai au acces la Instagram, Facebook sau Whatsapp, iar media este obligată să transmită informații doar din surse oficiale de stat, adică doar ceea ce transmit autoritățile de la Moscova despre ce se întâmplă în Ucraina. În plus, cei care au îndrăznit să i se opună regimului lui Putin și să protesteze în stradă împotriva războiului au fost imediat arestați. Până și cei care au organizat un "protest mut", adică doar ținând niște foi albe în mâini și fără a spune ceva, au avut aceeași soartă. Totuși, în pofida presiunilor Kremlinului, mai mulți ruși și-au găsit curajul să spună nu războiului. Printre aceștia se numără jurnaliști, oligarhi și chiar politicieni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu