Mesaj dur al unui ministru PSD pentru continuatorii lui Traian Băsescu

Un ministru PSD a scris un mesaj clar pe blogul său, în contextul scandalului recent dintre Opoziție și Putere, pe Codul Fiscal.

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, subliniază încă de la început că "aș vrea să fiu bine bine înțeles: dialogul politic este binevenit, mai ales în România, unde s-a dezvoltat o nesănătoasă cultură a confruntării între forțele politice".

Ionuț Vulpescu scrie: "Aș aplauda și viitorul dialog pe marginea Codului Fiscal dacă el ar fi rezultatul unei nevoi, și nu al oportunismului noilor liberali care, demni continuatori ai lui Traian Băsescu, și-au reevaluat votul de acum circa o lună în urmă". Ministrul Culturii amintește că acest consens pe Codul Fiscal care a existat inițial între actorii lumii politice, mediul de afaceri și cetățeni nu a mai existat în România de la ceea ce s-a numit "Consensul de la Snagov". Ionuț Vulpescu subliniază că de această dată, la o lună de la consens, acesta se rupe.

Drobul de sare

"Ce anume s-a întâmplat? Ce catastrofă economică s-a petrecut în nici o lună, de se simte nevoia denunțării consensului și începerii unui nou dialog politic? Datele economice indică evoluții pozitive. Cetățenii și mediul de afaceri nu s-au sucit. Mediul academic în domeniu, cu excepțiile pe care le cunoaștem de dinainte de votul din Parlament, la fel. Mai mult, poziția unora din acest mediu în favoarea noului Cod Fiscal e de-a dreptul vehementă", scrie ministrul.  Ionuț Vulpescu continuă: "Da, FMI este o voce importantă, un partener de lungă durată al României. Ținem cont de opiniile instituției, deși uneori am rătăcit drumul, urmându-i sfaturile. BNR, la fel, este o instituție importantă în arhitectura financiară a României, de care ținem cont, deși tonul ei s-a schimbat brusc după adoptarea Codului. Argumentele celor două instituții împotriva Codului, preluate oportunist, cum spuneam, de unii dintre aceia care tocmai ce l-au votat, sunt din categoria "drobul de sare". Nimeni nu contestă nevoia unei prudențe în aplicarea politicilor economice, dar de aici până la a inventa efecte apocaliptice ale aplicării prevederilor Codului Fiscal este cale lungă. Mai ales că, să fim serioși: și Guvernul, și BNR, au folosit, în simularea efectelor aplicării prevederilor Codului Fiscal, același model al economiei românești. Atunci?". 

"Miza este mult prea mică față de miza păstrării democrației"

"Mă tem că nu ne sunt clare consecințele în plan politic ale noului vot pe marginea Codului Fiscal. Poate că responsabilii politici ai noilor liberali, cei mai vehemenți în contestarea propriului lor vot, ar trebui să se uite puțin pe sondajele de opinie, la capitolul încredere în partidele politice și în Parlament. Nu cred că mai avem unde scădea, ca încredere, în ochii cetățenilor. Putem încerca o nouă aventură politică, pentru a da satisfacție contestatarilor Codului Fiscal, dar ar fi ultima aventură de acest gen. Nimeni nu ne va mai crede și nici sprijini. Așa că, dacă tot e să avem un dialog politic serios și responsabil, el trebuie să privească în primul rând restabilirea încrederii cetățenilor în politică, partide și Parlament, pentru consolidarea democrației. Asta dacă ne pasă cu adevărat de viitorul României. În rest, că reducem TVA în trepte, sau într-o singură etapă, miza este mult prea mică față de miza păstrării democrației. Eu zic să ne mai gândim...", mai scrie ministrul Culturii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel