Mecanismele de finanţare pentru activităţi nonprofit, dezbătute cu ONG-urile din Cluj

Asociaţia Centrul pentru Legislaţie Nonprofit a organizat marţi, la Cluj-Napoca, o dezbatere pe tema mecanismelor de finanţare pentru activităţi nonprofit, urmând ca evenimente asemănătoare să aibă loc şi în alte oraşe din ţară.

Organizatorii au explicat marţi, presei, că. în prezent, Parlamentul României discută una dintre cele mai importante legi pentru sectorul ONG din România, respectiv legea finanţărilor activităţilor nonprofit, pe care sectorul ONG o denumeşte generic 'legea granturilor'. Proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei ca o necesitate a adaptării Legii 350/2005 la contextul actual şi la nevoile organizaţiilor nonprofit care beneficiază de aceste granturi.

'Asociaţia CLNR a găsit deschidere din partea partidelor politice pentru a prelua o serie de amendamente care ar putea îmbunătăţi considerabil iniţiativa Ministerului Justiţiei. În urma cercetării realizate de către CLNR privind mecanismele de finanţare publică şi a oportunităţii de a propune amendamente în Parlament, pe parcursul lunilor aprilie şi mai ne consultăm cu organizaţiile nonprofit din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi pe tema mecanismelor de finanţare publică a activităţilor nonprofit, concluziile acestora fiind ulterior susţinute în comisiile din Parlament', a declarat preşedintele Asociaţiei Centrul pentru Legislaţie Nonprofit, Octavian Rusu.

Principalele propuneri identificate până la acest moment vizează simplificarea, digitalizarea şi transparentizarea tuturor procedurilor, acordarea de finanţări multianuale, fundamentarea strategiilor de finanţare pe nevoile locale, publicarea datelor în format deschis pentru reutilizarea facilă acestora. Pentru a veni în sprijinul organizaţiilor nonprofit, CLNR a creat platforma 'Finanţarea publică a activităţilor nonprofit'. Scopul acesteia este de a-i informa pe toţi cei interesaţi privind nivelul finanţărilor publice oferite de către diverse instituţii publice, precum şi mecanismele de finanţare utilizate de către acestea. Platforma este un instrument gratuit, accesibil oricărui utilizator şi poate genera rapoarte, hărţi şi sinteze prin analiza diverselor informaţii selectate din baza de date.

Dezbaterea face parte din proiectul 'Îmbunătăţirea cadrului juridic privind finanţarea publică a organizaţiilor neguvernamentale', prin intermediul căruia se doreşte creşterea capacităţii organizaţiilor nonprofit de a participa activ la procesul de elaborare a politicilor publice prin cursuri de formare profesională (bugetare participativă, politici publice şi advocacy), precum şi prin crearea de instrumente de monitorizare a iniţiativelor legislative care afectează sectorul non-profit şi a finanţărilor existente. Activităţile desfăşurate în cadrul Reţelei naţionale de experţi privind finanţarea publică permite o participare activă a reprezentanţilor ONG şi ai autorităţilor publice în procesul de creare de alternative de politică publică care să eficientizeze mecanismele existente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel