Mateescu, despre norul toxic din Ucraina care ar fi ajuns în România: Nu există o legătură!

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (samer daboul)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (samer daboul)

Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre norul toxic din Ucraina despre care s-a vorbit în ultimele ore și care ar fi ajuns în România.

"Cât priveşte concentraţiile de monoxid de carbon şi poluanţii în suspensie PM 10 şi PM 2,5, luând în considerare ce a circulat astăzi, privind această informație, putem să confirmăm, pe baza informaţiilor de la serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus, în baza căreia ANM rulează la nivelul României şi interpretează datele respective, că la acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei, din această perspectivă, şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant - mă refer la monoxid de carbon pentru că înregistrăm concentraţii foarte reduse.

În ceea ce priveşte particulele în suspensie, PM 10 şi 2,5, să nu uităm că, astăzi, până la ora 20.00, ne aflăm sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod galben cu vânt în intensitate, în special în zona Dobrogei, unde am avut şi viteze locale care au depăşit 60-65 de km/oră şi ar fi putut să ridice particule de praf în suspensie. Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă în zona de est şi sud-est a ţării.

"Nu există o legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina"

În zona Capitalei, în ultimele trei luni, am avut cantităţi foarte mici de precipitații - 7,3 în luna ianuarie, 6,7 în februarie, 16,9 în martie, ceea ce înseamnă un total de 30,9 litri pe metrul pătrat în trei luni, faţă de o medie de 110 cât ar fi trebuit să cumulăm în această perioadă a anului, mai bine de ultimele trei luni, exceptând luna decembrie, pentru că şi toamna a fost secetoasă pentru zona de est a ţării. Mai ales pentru Moldova, pentru Dobrogea, pentru Muntenia, Bărăgan şi zona Capitalei vorbim de fenomen de secetă pedologică puternică şi extremă.

Rezerva de apă, la acest moment, caracterizează starea de secetă în această parte a ţării, accentuată în zona Moldovei şi în Bărăgan şi, nu în ultimul rând, cantităţile de precipitaţii foarte reduse în această parte a ţării. În baza acestor simulări, confirmăm că nu există o legătură cu ceea ce se întâmplă, la acest moment, în situaţia din Ucraina, tocmai datorită şi circulaţiei dinspre sectorul nord-estic, pentru că intensificările au fost mult mai puternice în zona bazinului Mării Negre şi suntem în monitorizare permanentă 24 de ore din 24", a declarat Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel