Măsuri pentru combaterea atacurilor urşilor, discutate de CNSSU

urși
urși

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a discutat despre aplicarea unor măsuri urgente pentru combaterea atacurilor urşilor, care au crescut ca număr în ultima perioadă. 

Conform unui comunicat al MAI, convocarea CNSSU a fost necesară pe fondul riscului major generat de prezenţa tot mai frecventă a exemplarelor de carnivore mari în apropierea aşezărilor umane, din cauza atacurilor care pun în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor, coroborate cu degradarea arealului favorabil, scăderea resursei trofice naturale şi reducerea interesului gestionarilor fondurilor cinegetice în prevenirea pagubelor şi analiza incidentelor.

"Îngrijorător este faptul că frecvenţa pagubelor provocate în cadrul localităţilor prezintă un trend crescător, determinând şi creşterea riscului de atacuri asupra oamenilor, fiind în acelaşi timp şi indicator pentru tendinţa de habituare a unor exemplare de urs, luând în considerare iminenţa atacurilor carnivorelor mari asupra persoanelor pe teritoriul României", arată sursa citată.

Ce se modifică

Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis să propună modificarea şi completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, prin introducerea unui nou tip de risc, cel al 'atacului carnivorelor mari asupra populaţiei', şi, de asemenea, a Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.

Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Interne vor elabora proiectul de modificare a actelor normative, precum şi proiectul de ordin comun pentru metodologia de intervenţie în cazurile de atacuri generate de carnivorele mari care pun în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, mai precizează MAI. De asemenea, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor promova modificări legislative pentru reducerea efectivelor de mistreţi, şacali şi păsări ihtiofage în vederea prevenirii pierderilor produse de acestea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel