EXCLUSIV  Marile drame din școala românească: Cum sunt umiliți profesorii. Prof. Sorin Ivan: Sunt multe teme grave. Ar trebui să fie niște limite / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret

Prof. Sorin Ivan, decanul Universității „Titu Maiorescu” din București și directorul revistei Tribuna Învățământului, a fost invitat la DC News și DC News TV unde a vorbit despre problemele cu care se confruntă profesorii în România. 

Prof. Sorin Ivan a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre starea actuală a învățământului românesc, despre ce trebuie făcut pentru a readuce prestigiul profesiei de cadru didactic. Potrivit acestuia, în școala românească se întâmplă multe drame, iar cele care ajung să fie cunoscute sunt doar o parte din ele. 

„În anii '70 era un lucru extraordinar să intri la liceul pedagogic de unde ieșeai învățător. Acum nu există interes, s-a prăbușit”, a spus Val Vâlcu.

„Nu mai există interes pentru că salariile sunt foarte mici, se știe. Nu putem ignora această realitate. Chiar dacă te naști cu această pasiune, ai vocație și îți place să fii profesor, cu un salariu de 2500 de lei pentru un începător, pentru un debutant, o astfel de profesie nu poate fi atractivă și cu un progres lent de-a lungul anilor.

Sunt profesii, mai ales acum în era tehnologiei, pe care le faci de acasă și câștigi mult mai mult. De ce să fiu profesor atunci?”, a spus prof. Sorin Ivan. 

„Cadrele didactice se plâng că sunt ignorate, hărțuite de elevi.", a spus Val Vâlcu.

„Așa este. Se întâmplă mari drame în școala românească și nu știm despre toate. Nu toate ajung la cunoașterea publică. Judecând numai după cazurile care apar la știri vedem că situația este în derivă. Profesorii de azi, întrucât au acest statut financiar precar, și statutul lor social social și profesional, moral, au de suferit în fața celorlalți.

Gândiți-vă că sunt elevi care vin cu sume mari, bani pe card, haine, branduri, care îi pun în umbră, îi umilesc și afișează lucrul ăsta pe profesori. Există presiuni din mediul părinților asupra școlilor, asupra cadrelor didactice, există grupuri de WhatsApp care facilitează comunicarea firească și chiar și acolo apar sugestii despre ce ar trebui să predea profesorul, cum ar trebui să predea, ce atitudine ar trebui să aibă.

Eu cred că școala  trebuie să rămână o fortăreața, o cetate inexpugnabilă. Ar trebui să fie niște limite. Părinții nu ar trebui să treacă dincolo de pereții școlii. Să avem încredere în școală, să avem încredere în profesori. Aici lucrurile se leagă, fie într-un cerc vicios, fie virtuos. Ca să avem încredere în școală trebuie să avem profesori valoroși care să-și facă profesia cu dăruire, cu vocație, cu conștiință.

Sunt multe lucruri de făcut, sunt multe teme grave și trebuie acțiune aici și viziune.", a spus prof. Sorin Ivan la DC News și DC News TV. 

 

Prof. Sorin Ivan va realiza „DC Edu” la DC News, emisiune care va fi difuzată în fiecare luni la ora 09:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel