Macron va vizita Ucraina atunci când va fi „util“ pentru Zelenski

Foto: Facebook Emmanuel Macron
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Palatul Elysée precizează că președintele Emmanuel Macron va merge în Ucraina atunci când va fi "util" pentru preşedintele Volodimir Zelenski.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va deplasa în Ucraina în momentul în care acest lucru va fi "util" pentru preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat vineri după-amiază Palatul Elysée, prezentând programul vizitelor în România şi Republica Moldova.

Data unei vizite în Ucraina nu a fost stabilită, dar va avea loc în momentul în care deplasarea "îi va fi utilă preşedintelui Volodimir Zelenski", a transmis Preşedinţia Franţei, potrivit cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei va ajunge marţi în România, iar miercuri se va deplasa şi în Republica Moldova, potrivit Palatului Élysée. Marţi seară, preşedintele Franţei se va întâlni cu militari francezi staţionaţi în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, iar miercuri dimineaţă va avea o întrevedere, în acelaşi loc, cu preşedintele Klaus Iohannis. Tot miercuri, Emmanuel Macron se va deplasa în Republica Moldova, pentru o întâlnire cu preşedintele Maia Sandu, conform postului RMC/BFMTV.

Un consilier prezidenţial a afirmat că Emmanuel Macron doreşte victoria Ucrainei, deşi a declarat că nu vrea umilirea Rusiei. "Aşa cum a spus preşedintele, noi dorim victoria Ucrainei, dorim să fie restabilită integritatea teritorială a Ucrainei. Vrem ca acest conflict, acest război al Rusiei contra Ucrainei să înceteze cât mai repede posibil", a subliniat consilierul prezidenţial.

Administraţia de la Paris a anunţat şi că Franţa este pregătită să participe la o operaţiune care să permită ridicarea blocadei ruse asupra Portului Odesa. "Suntem la dispoziţia părţilor pentru o operaţiune care să permită accesul în siguranţă în Portul Odesa (...)", a subliniat oficialul francez, conform Mediafax.

Scholz a explicat de ce continuă să vorbească cu Putin la telefon

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a spus că discuțiile sale telefonice cu Vladimir Putin au scopul să-i reamintească președintelui rus că războiul pe care l-a declanșat nu va reuși, relatează Die Zeit.

Declarația a fost realizată în timpul unei vizite în Lituania, care a avut loc marți.

Scholz spune că discuțiile sale cu Putin sunt importante pentru a se asigura că liderul de la Kremlin înțelege din nou și din nou că strategia sa de a ataca Ucraina, în special, anexarea teritoriului ucrainean, nu va funcționa.

Cancelarul german a insistat că este important ca Putin să înțeleagă că nici Ucraina și nici aliații ei nu vor accepta o „pace forțată”.

Olaf Scholz a fost criticat constant pentru că a continuat să comunice cu președintele rus, în ciuda numeroaselor crime de război comise de forțele armate ale Moscovei în Ucraina (citește AICI).

Macron cere ca Rusia să nu fie umilită: I-am spus lui Putin că face o greșeală istorică

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să se poată găsi o soluție diplomatică. Macron crede că Franța va juca un rol de mediator pentru a pune capăt conflictului, anunță Reuters.

Emmanuel Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele rus Vladimir Putin în timpul războiului din Ucraina. Poziția sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri din Europa, deoarece aceștia consideră că subminează eforturile de a-l presa pe Putin să se așeze la masa negocierilor, scrie Mediafax.

"Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice. Sunt convins că este rolul Franței să fie o putere de mediere", a declarat Macron într-un interviu acordat unor ziare regionale.

"I-am spus lui Putin că face o greșeală istorică"

Macron a vorbit cu Putin în mod regulat de la începutul războiului, ca parte a eforturilor de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere credibilă între Kiev și Moscova.

"Cred, și i-am spus, că face o greșeală istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie", a spus Macron (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel