Macron este împotriva desemnării Rusiei ca stat finanţator al terorismului

 foto Agerpres
foto Agerpres

Marţi, la încheierea summitului G7 din Germania, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat împotriva desemnării Rusiei ca 'stat finanţator al terorismului', aşa cum ceruse omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite AFP.

'Nu avem nevoie de nicio calificare pentru a aplica sancţiuni' împotriva Rusiei, a răspuns Macron la o întrebare privind solicitarea lui Zelenski.

Şeful de stat francez a declarat că 'Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige' războiul de agresiune declanşat împotriva Ucrainei, prin urmare sancţiunile împotriva Moscovei 'se vor menţine atâta timp cât este necesar, în următoarele săptămâni şi în următoarele luni'.

Macron a mai declarat la Elmau, unde a avut loc reuniunea la vârf a grupului ţărilor celor mai industrializate, că de la summitul NATO care urmează la Madrid trebuie transmis un mesaj 'de unitate şi forţă' privind securitatea Europei.

Preşedintele Franţei a apreciat că pentru a limita profiturile 'unor producători şi speculanţi' de pe urma invaziei ruse în Ucraina ar fi posibilă plafonarea preţurilor petrolului din Rusia, care ar putea fi realizată printr-o alianţă a cumpărătorilor, informează dpa.

El a recunoscut însă că ar fi mai uşor de realizat o măsură similară privind gazele. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost de părere, cu aceeaşi ocazie, că pentru un plan de limitare a preţului ţiţeiului mai este 'mult de lucru' şi că ar fi 'un proiect foarte ambiţios şi foarte solicitant', notează Agerpres.

Citește și - Rusia le sancţionează pe soţia şi pe fiica preşedintelui american Joe Biden

Moscova răspunde la sancţiunile lansate, în mai multe rânduri, de către Washington.

Rusia a impus sancţiuni care includ interdicţia de a intra pe teritoriul său soţiei preşedintelui american Joe Biden, Jill, şi fiicei Ashley, precum şi altor 23 de persoane. Motivul invocat de către oficialii de la Kremlin este „linia lor rusofobă”.

Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe, autoritate citată de agenţia Tass. potrivit Mediafax. Vezi știrea aici!

Citește și - Franţa anunţă trimiterea de transportoare blindate pentru trupe în Ucraina

Ministrul apărării Sebastien Lecornu a anunţat că Franţa va trimite în Ucraina cantităţi semnificative de transportoare blindate pentru trupe, într-un interviu publicat luni seară, informează marţi AFP. 

'Pentru a se deplasa rapid în zonele aflate sub tirul inamicului, armata are nevoie de vehicule blindate', a subliniat ministrul francez într-un interviu apărut pe site-ul cotidianului Parisien-Aujourd'hui.

Prin urmare, Franţa va 'livra, în cantităţi semnificative, vehicule de transport de acest tip, care sunt înarmate', a adăugat el. Sebastien Lecornu a confirmat, de asemenea, trimiterea în Ucraina a şase tunuri Caesar suplimentare, în plus faţă de cele 12 trimise deja. Vezi continuarea știrii aici!

Citește și - Vladimir Putin și Emmanuel Macron ar fi purtat o discuție cu patru zile înainte de începerea războiului în Ucraina

"Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală", îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propune o întâlnire la vârf cu Joe Biden, un final suprarealist de conversaţie telefonică, care a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP.

9 minute de discuții

Cele nouă minute de conversaţie, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului "Un preşedinte, Europa şi războiul", realizat de Guy Lagache, care prezintă culisele diplomatice de la Elysée din ultimele şase luni şi care va fi difuzat pe postul de televiziune France 2.

Duminică dimineaţa, 20 februarie. Camera se opreşte asupra consilierului diplomatic al preşedintelui francez, Emmanuel Bonne, înconjurat de trei colaboratori, în biroul acestuia din Palatul Elysée, scrie Agerpres. Preşedintele francez, care se deplasase cu câteva zile înainte la Moscova şi Kiev, a început o mediere de ultimă oră pentru a încerca să evite declanşarea unui război. Cei patru membri ai celulei diplomatice din Palatul Elysée urmăresc de la distanţă conversaţia telefonică dintre cei doi preşedinţi.

Emmanuel Macron pare ferm, ofensiv, categoric, chiar dur. Vladimir Putin nu cedează, devine agasat."Ascultă-mă", îi spune el. Din spatele câtorva expresii ruseşti de politeţe răzbat ironia şi chiar cinismul. Preşedintele francez este cel care iniţiază conversaţia, fără ocolişuri: "Aş dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situaţie şi dacă se poate destul de direct, aşa cum facem amândoi, să-mi spui care îţi sunt intenţiile".

"Domnul Zelenski te minte". Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel