Ludovic Orban: Suntem deschişi şi la votul anticipat şi la votul electronic

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Preşedintele liberal Ludovic Orban a declarat miercuri seara că PNL este deschis atât pentru votul anticipat, cât şi pentru votul prin corespondenţă şi pentru votul electronic, iar o lege în acest sens ar trebui adoptată până pe 15 iulie.

"Ne-am desemnat reprezentanţii în comisia specială a Parlamentului care a fost constituită şi suntem dispuşi să lucrăm până la finalizarea legii. În cazul în care nu se finalizează până la sfârşitul sesiunii parlamentare, vom cere convocarea unei sesiuni extraordinare. Oricum vom solicita ca în cazul în care comisia nu finalizează proiectul de lege, să lucreze imediat după finalizarea sesiunii parlamentare şi sesiunea parlamentară extraordinară o vom solicita, în cazul în care nu se adoptă, când este finalizat proiectul de lege. (...) Este obligatoriu (...), pentru că la alegerile prezidenţiale primul tur probabil va fi în jurul datei de 15 noiembrie, ceea ce, devansând calendarul, campania va începe pe 15 octombrie, strângerea de semnături va începe probabil în jurul datei de 1 septembrie, nu mai avem mult timp. Proiectul de lege, după părerea noastră, ar trebui adoptat până la data de 15 iulie", a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Liderul PNL a menţionat că liberalii au un proiect de lege referitor la votul prin corespondenţă pe care îl vor pune la dispoziţia comisiei parlamentare special constituită.

"E posibil şi votul anticipat, şi votul prin corespondenţă, am observat că există o reticenţă mai mare faţă de votul electronic, pentru că acolo într-adevăr trebuie construite nişte mecanisme de securizare a sistemului de vot. Noi avem un proiect de lege, pe care îl punem la dispoziţia comisiei, pentru introducerea votului prin corespondenţă, la toate tipurile de alegeri, inclusiv pentru cetăţenii români din ţară. De exemplu, la locale, dacă eşti plecat în concediu sau dacă eşti la muncă, într-o altă localitate (...) sau dacă eşti student şi eşti în sesiune (...) să poţi vota prin corespondenţă în localitatea în care ai decis să votezi. De asemenea, suntem deschişi şi la votul pentru mai multe zile, adică votul anticipat, suntem deschişi şi la votul electronic, cu condiţia ca într-adevăr să se pună la punct un sistem de asigurare a secretului votului, pe de o parte, şi de reducerea la maximum a oricărei posibilităţi de fraudare, adică aici trebuie nişte sisteme de securizare a votului electronic care este posibil să presupună şi nişte investiţii suplimentare", a spus Orban.

El a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii privind exercitarea dreptului de vot mai ales pentru românii din diaspora.

Vezi și: Ludovic Orban: Susţinem mărirea pensiilor, dar în baza unui mecanism stabil



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel