Procurorul Lucian Papici, înlocuit miercuri de la conducerea Secției I a DNA de către procurorul general Tiberiu Nițu, respinge acuzația potrivit căreia dosarul Referendumului ar fi fost instrumentat la comandă politică și transmite că este "iluzoriu" ca politicienii să creadă că "procurorii onești care vor să facă anticorupție" vor ceda la presiuni.
"Desfid conotațiile depreciative folosite de Victor Ponta în sintagma <<dosare politice>>", a declarat, joi, procurorul Lucian Papici într-un interviu în exclusivitate pentru Europa FM.
De altfel, Papici a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a reputației personale. Calificând acuzațiile pe care i le-a adus Victor Ponta, în urmă cu o seară, într-o emisiune la RTV, drept "nepotrivite și nedemne" pentru funcția de prim-ministru, procurorul DNA bănuiește că delegarea sa în funcția de șef de secție a încetat din cauză că a instrumentat dosarul Referendumului. "Nu există vreo motivațtie a hotăririi prin care îmi încetează delegarea", a continuat Lucian Papici, care reclamă faptul că, în cazul său a fost încălcată practica DNA, întrucât eventualele delegări pe funcții trebuie făcute cu recomandarea procurorului-șef al instituției.
"Este o presiune la adresa procurorilor onești care vor să facă anticorupție. Nu vom ceda, e iluzoriu ca politicienii să creada așa ceva", a declarat Lucian Papici, adăugând că dosarul privind referendumul din vara anului trecut, în care este cercetat și vicepremierul Liviu Dragnea, nu mai poate fi întors din drum, el aflându-se deja în mapa Laurei Codruț Kovesi.
"Nu mai au cum să-l întoarcă. Am înaintat un rechizitoriu prin care propun trimiterea în judecată a inculpatului Dragnea şi a altor cîteva zeci de învinuiţi", a spus procurorul DNA., care întrebat dacă e de părere că procurorul șef al DNA va trimite dosarul în instanţă, a răspuns afirmativ.
De asemenea, Lucian Papici a confirmat că premierul Ponta ceruse de două ori să fie audiat în dosarul referendumului. Solicitarea "a fost respinsă motivat" pentru că - "declarația sa nu ar fi fost utilă și concludentă cauzei".
Pe de altă parte, referindu-se la înlocuitorii propuși de ministrul Robert Cazanciuc la conducerea Sectiei I a DNA, respectiv procurorii Iuliana Bendeac - pentru funcția de procuror șef secție - Secția combatere a corupției și Viorel-Ioan Cerbu - pentru funcția de procuror șef secție adjunct - Secția combatere a corupției, Papici a spus: "Nu o să capitulăm, o să ne repoziționăm. Să vedem dacă trec noile propuneri. Dacă cele două numiri sunt agreate, unii colegi și-au exprimat dorința să plece".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu