Limitele creierului uman în faţa exigenţelor lumii digitale

Una din cerinţele angajatorilor de pe piaţa modernă este capacitatea de a realiza activităţi multiple. Angajatul perfect este multitasking. Competenţa de purta o conversaţie telefonică, în timp ce citeşti un email şi trimiţi un mesaj pe Twitter este un scenariu ordinar în ziua de astăzi. Acest lucru vine pe un background informaţional nelimitat.

Autor: Anca Murgoci

Creierul uman nu este capabil să lucreze eficient într-un aemenea mediu. Cercetătorii spun că a fi multitasking ar putea fi posibil peste zeci de mii de ani. Aşadar, trebuie să fim moderaţi în activităţile noastre cotidiene.

"Tehnic vorbind, nu putem da randament maxim pentru două sarcini diferite şi solicitante", declară psihiatrul Edward Hallowel pentru BBC Mundo. Specialistul spune că atunci când ne referim la activităţi simultane şi multiple, vorbim de fapt despre schimbarea rapidă a focalizării de la o sarcină la alta. Activităţi precum vorbitul şi mersul în acelaşi timp se pot realiza cu uşurinţă în mod simultan. Lucrurile se complică atunci când vorbim despre sarcini care necesită putere maximă de concentrare. "Nu putem citi ca Shakespeare şi să învăţăm fizică cuantică în acelaşi timp", spune psihiatrul.

Eran Zeidel, medic neurolog, indcă faptul că pentru lumea în care trăim, creierul nu este atât de evoluat. Nu poate realiza mai multe lucruri în acelaşi timp. De asemena, creierul uman nu este conceput să absoarbă cantitatea mare de informaţii cotidiene.

"Nu putem schimba evoluţia fizică a creierului, dar putem adapta cantitatea de informaţii cotidiene, astfel încât creierul să fie exploatat la maximum şi să dea randament", declară medicul Ladan Shams.

Eran Zeidel vorbeşte despre NeuroFeedback. Acesta reprezintă primirea în timp real, ca feedback, a unor unde electrice cerebrale. La fel cum se poate modifica şi alte funcţii ale corpului, cum ar fi tensiunea arterială, printr-o conversaţie plăcută cu pacientul, aşa se pot modifica şi frecvenţele creierului. NeuroFeedbackul ajută creierul să fie mai puternic şi să dea randament maxim, cu ajutorul unor filtre prin care descarcă toată informaţia care nu este necesară.

Edward Hallowel spune că atunci când avem de îndeplinit sarcini dificile, trebuie să ne ocupăm de ele pe rând. "Când avem nevoie de concentrare, trebuie să abandonăm saricinile multiple. Când mergem cu maşina, ascultând muzică în acelaşi timp şi ne lăsăm duşi de val, ce este de făcut? Scădem volumul la aparatul de radio pentru a ne recupera concentrarea", adaugă el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel