Legea nr. 95, schimbări fundamentale în Sănătate! Ce ni se pregătește

Guvernul Orban vrea să schimbe Legea sănătății nr. 95 din 14 aprilie 2006.

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.

Adică la art. 52, din aliniatul ”c” se elimină sintagma ”care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale”. Schimbarea constă în faptul că furnizorii privați vor intra din ”prima”, nu doar când statul nu mai face față cazurilor.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate", se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

„În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum și furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate", se menționează în ordonanță.

Ar produce o schimbare fundamentală în Sănătate. Până acum, acest proiect nu a fost explicat

Să luăm un exemplu pentru a putea înțelege modificările. În momentul în care la naștere mergi la un spital privat, iar copilul are o problemă și trebuie să stea la terapie intensivă, ajungi cu el la spitalul de stat, costurile nefiind acoperite. Adică la privat primeai tratament de câți bani aveai. Pentru tratamentele cazurilor deosebite, dacă nu aveai bani să plătești, erai trimis la stat. Acum legea se modifică astfel încât privatul să primească aceeași sumă pe care o primea statul atunci când se decontează. Aici este problema, cum vor fi definite cazurile critice, cum se verifică să nu se facă abuzuri.

Normele făcute de Ministerul Sănătății sunt importante

Vizavi de aceste modificări, se ridică mai multe semne de întrebare: Cum vor fi făcute normele? Cine și cum va verifica pentru a nu fi abuzuri? Cum vor fi definitie cazurile critice? Cine le va monitoriza? Răspunsurile sunt foarte importante pentru a înțelege ce se dorește prin modificările propuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel