Lege jandarmi. Ciolacu: Schimbarea era necesară

Un nou proiect legislativ inițiat de Grupul parlamentar al PSD a trecut marți de votul final în plenul Camerei Deputaților.

Este vorba despre modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004, privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

Conform acestui act normativ personalul militar al Jandarmeriei Române va avea dreptul să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare în situațiile în care animalele sălbatice sau domestice cu un comportament agresiv sau periculos amenință viața și integritatea corporală a cetățenilor sau integritatea bunurilor acestora.

Aceste arme sau metode se vor folosi numai de către personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar. Modificarea legii era necesară deoarece în ultimii ani crescuse destul de mult numărul sesizărilor care aveau ca subiect diverse forme de agresiune ale animalelor, majoritatea fiind direcționate către unitățile teritoriale ale Jandarmeriei Române, conform prevederilor legale actuale.

Cu toate că jandarmii se deplasau la fața locului, aceștia nu dispuneau de mijloacele tehnice pentru a alunga sau imobiliza acele animale. De asemenea, în cazurile de braconaj, când sunt găsite animale vii, prinse în capcane, ele trebuie eliberate imediat și, fără o dotare adecvată, jandarmii nu se pot apropia decât după tranchilizarea lor (activitate care până acum s-a făcut prin apelarea altor instituții, fapt ce însemna timp în plus și, ca urmare, de multe ori era prea târziu pentru salvarea animalului respectiv, a transmis deputatul Marcel Ciolacu, președinte PSD Buzău, lider al Grupului PSD din Camera Deputaților.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel