Lăcomia poate fi fatală PNL-ului. Risc să pice testul celor două tururi la CCR

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Alegerile primarilor în două tururi de scrutin s-ar putea decide la CCR. 

Miza este reprezentată de primari, dar un detaliu care poate scăpa liberalilor, din perspectivă constituțională, le poate anula întreg demersul. 

Argumentul cu privire la modificarea legii electorale - pentru alegerea primarilor în două tururi cu mai puțin de un an înainte de momentul alegerilor, dincolo de recomandările Comisiei de la Veneția-  poate fi principiul democratic de lărgire a reprezentantivității, argumente de natură constituțională invocând democrația. 

Liber la modificarea legii cu mai puțin de un an înainte de alegeri, dacă nu e restrictivă

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean spune că e interpretabilă recomandarea Comisiei de la Veneția și afirma, în contextul acelorași discuții din 2016, că ”un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică, iar Constituția spune că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte". Totodată, dădea de înțeles că ”dacă nu se afectează, dacă nu apar defecte în lege sau modificări care se bat cap în cap” nu ar fi o problemă constituțională. 

Prin urmare, dacă se extinde dreptul electoral, asumarea ar trece ușor de CCR, dar, dacă ar fi restrâns, s-ar invoca recomandarea Comisiei de la Veneția. 

Lăcomia PNL

Întrebarea este ce se va întâmpla cu alegerea consilierilor județeni și cu președintele de CJ. Dacă se merge pe varianta de alegeri în două tururi și-n cazul acestora sau, dacă se va merge pe varianta vehiculată, ca președintele de CJ să nu mai fie ales prin vot și să fie ales direct de consilieri. 

Dacă PNL s-ar lăcomi în această situație, este simplu de anticipat că acest aspect va fi invocat la CCR, ca un contraargument la alegerile în două tururi, pentru că pe de-o parte lărgești unele drepturi, dându-ți un avantaj electoral (așa cum s-a întâmplat și în trecut și a recunoscut în această seară Raluca Turcan), pe de altă parte, le suprimi, din același interes propriu electoral, de a scăpa de ”ciuma roșie”, ”baronii locali”, cum a dat de înțeles fostul consilier liberal Ciucu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel