Kovesi, vot crucial la Bruxelles. Coita: ''Și-au dat seama și cei de acolo''

Kovesi
Kovesi

Consiliul Uniunii Europene decide astăzi pe cine va susține pentru funcția de procuror șef european. Analistul politic Alex Coita a comentat întreg procesul prin care se va stabili cine va conduce Parchetul European.

Ambasadorii statelor membre Uniunii Europene se reunesc astăzi pentru a stabili pe cine vor susține pentru candidatura la șefia Parchetului European. În acest sens va fi un vot secret, fiecare ambasador a primit mandat pentru a susține un candidat, aceștia își vor scrie pe un bilețel opțiunile în ordinea în care își doresc. Totodată, Parlamentul European va supune un grup restrâns unui singur vot pentru a decide pe cine va susține pentru funcția de procuror european. În cazul în care nu există o singură persoană susținută din partea celor două instituții și vor avea două propuneri diferite, se va ajunge la alte negocieri.

Pentru funcția de procuror european candidează: Laura Codruța Kovesi (România), Jean-Francois Bohnert (Franţa) și Andres Ritter (Germania).

Alex Coita a explicat subiectul.

"Este un proces extrem de controversat procesul de numire a procurorului șef al Parchetului European din mai multe motive. În primul rând faptul că doamna Kovesi este un om controversat nu numai în România, ci a început să se audă și în Europa de situația în care doamna Kovesi se află în România. În al doilea rând, deși Uniunea Europeană cere României să nu politizeze actul de justiție, această numire a procurorului șef european este un proces profund politizat pentru că am văzut rând pe rând cum șefii marilor partide din Europa, PSD și ALDE, au ieșit și s-au exprimat față de doamna Kovesi, deși nu mai vorbim despre un proces care să bazeze chestii tehnice, a declarat Alex Coita, în emisiunea Violetei Romanescu, la România TV.

Franța, Germania - susținere pentru Kovesi deși au propriul candidat

Această decizie a fost cumva făcută acum ceva timp. Nu cred că acum se gândesc țările europene pe cine să pună. Cred că era cumva hotărât la nivel înalt ca doamna Kovesi să ocupe această poziție. Din păcate, vedem cum se sacrifică atât transparența cât și legitimitatea în instituțiile europene, practic, prin eliminarea consiliului de miniștri din schemă, decizia luându-se la nivel de ambasadori în Consiliul Uniunii Europene, iar în Parlament prin eliminarea unui vot, unde avem un grup foarte strâns de oameni, grup care va lua decizia în privința doamnei Kovesi astfel încât să nu existe șansa unor dezbateri reale. Cred că și-au dat seama și cei de la Bruxelles că a devenit o problemă de PR la nivel european faptul că doamna Kovesi este suspectă într-un dosar de corupție, a adăugat analistul politic.

Vezi și: Kovesi candidatură. Dăncilă, reacție fermă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel