Kosovo solicită intervenția NATO după weekendul plin de violență pe fondul tensiunilor etnice aflate în creștere

Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia
Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia

Prim-ministrul Kosovo a cerut trupelor NATO de menținere a păcii să intervină după ce protestatarii minoritari sârbi au blocat drumuri și oameni înarmați necunoscuți au avut un schimb de focuri cu poliția în weekend, pe fondul tensiunilor etnice în creștere în nordul agitat al țării.

 

La o conferință de presă, duminică, organizată în capitala Kosovo, Pristina, prim-ministrul Albin Kurti a cerut Forței Kosovo (KFOR), o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO, să garanteze „libertatea de mișcare”, în timp ce a acuzat „bandele criminale” de blocarea drumurilor, scrie CNN.

O pace fragilă a fost păstrată în Kosovo de când și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după războiul din 1998-99, în care NATO a intervenit pentru a proteja majoritatea albaneză a Kosovo. Serbia nu recunoaște independența Kosovo.

În ultimele săptămâni, sârbii minoritari din nordul Kosovo au răspuns cu rezistență violentă la măsurile luate de Pristina, considerate „anti-sârbești”.

Sâmbătă, protestatarii sârbi au blocat drumurile principale după arestarea unui fost polițist sârb. Poliția kosovară a intrat ulterior înarmată cu arme de calibru mic în mai multe locații, după ce sârbii au fost primii care au tras focuri.

Între timp, o grenadă asomatoare a fost aruncată într-o mașină aparținând EULEX, misiunea Uniunii Europene în Kosovo. Nu au fost răniți.

Fostul ofițer de poliție este „acuzat de săvârșirea de acte teroriste și atacarea ordinii constituționale”, potrivit autorităților kosovare, care îl acuză că a organizat atacuri asupra comisiei electorale și poliției din țară.

În urma crizei, UE, Statele Unite și NATO au cerut reținere la calm în cazul ambelor părți și au cerut eliminarea baricadelor.

Autoritățile kosovare au amânat, de asemenea, alegerile locale până în aprilie. Acestea urmau să aibă loc weekendul viitor.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă că Belgradul va cere KFOR să permită Serbiei să desfăşoare armata şi poliţia în Kosovo, dar a recunoscut că nu există nicio şansă de a li se acorda permisiunea.

Duminică, Vucic a declarat că Serbia a cerut eliberarea tuturor sârbilor arestați din nordul Kosovo, dar încearcă și să atenueze tensiunile din regiune.

Belgradul și Pristina poartă discuții la Bruxelles pentru a încerca să normalizeze relațiile, iar UE a prezentat deja un plan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel