Restituirea terenurilor naționalizate, prelungire până în 2020, cere UDMR

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că uniunea solicită Guvernului o ordonanţă de urgenţă prin care să prelungească termenul pentru restituirea terenurilor naţionalizate. Termenul era ianuarie 2017, Kelemen solcitând prelungirea până în anul 2020, potrivit Agerpres.

'Din punctul nostru de vedere, nu se poate finaliza restituirea tuturor proprietăţilor confiscate, naţionalizate, de către dictatura comunistă, până în ianuarie 2017. Este o problemă serioasă, uriaşă, în acest moment şi noi credem că este nevoie de o intervenţie a Guvernului. Ei spun în lege că ceea ce nu s-a restituit se întoarce la stat, se înfiinţează un fond naţional, ceea ce noi considerăm că ar fi o greşeală uriaşă, fiindcă nu proprietarii au fost de vină şi nu comisiile prin care se face restituirea proprietăţilori. Legea a fost de vină că nu au fost restituite toate proprietăţile. Vorbim de mii, de zeci de mii, la nivelul ţării, poate, de sute de mii de hectare. Nu este acceptabil ca în 2017, aceste pământuri să fie naţionalizate în condiţiile în care mulţi proprietari - şi români, şi maghiari - aşteaptă de 26 de ani restituirea proprietăţilor', a declarat luni, în conferinţă de presă, Kelemen Hunor. Acesta a motivat că prelungirea termenului este necesară şi pentru că multe terenuri sunt în litigiu sau nu au fost rezolvate anumite aspecte tehnice, precum măsurătorile topografice, de exemplu, pentru care nu foştii proprietari sunt de vină”.

UDMR cere Ordonanță de Urgență

”Noi solicităm Guvernului Cioloş o ordonanţă de urgenţă prin care acest termen este prelungit până în 2020. Dacă nu se poate în această perioadă, atunci imediat după alegeri trebuie şi alte modificări legate de aspectele tehnice', a menţionat Kelemen Hunor. Liderul UDMR a mai adăugat că a fost depus, în septembrie, un proiect de lege în acest scop, solicitând procedură de urgenţă, dar deocamdată nu a fost dezbătut. 'Pur şi simplu, Parlamentul nu a avut timp pentru că trebuia să anuleze taxele lui Dragnea şi alte minuni, la fel de importante, dar poate mai puţin importante decât miile de hectare care, dacă nu intervine guvernul, vor fi naţionalizate şi milioane de oameni rămân iarăşi, în această democraţie românească, fără proprietăţi şi fără o despăgubire corectă şi reală', a conchis liderul UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel