Judecătorii îl acuză pe Predoiu: Este inadmisibil. Precedent periculos

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) l-a acuzat pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, că a creat un precedent periculos prin arogarea competenţelor CSM, legat de covocarea adunărilor generale ale instanţelor. 

Scopul, susține Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) este ca actualul Guvern să modifice legile justiției "netransparent și fără o largă dezbatere publică".

"Concret, printr-o adresa din dată de 25.11.2019, Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a cerut ultimativ instanțelor că, până în dată de 30.11.2019, să își exprime prin adunări generale "opinia" cu privire la aspecte importante privind funcționarea justiției: numărul membrilor din completele de apel, posibilitatea pensionarii anticipate a magistraților, durata cursurilor Institutului Național al Magistraturii (INM), funcționarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). În primul rând, termenul foarte scurt, de doar 5 zile, pentru convocarea adunărilor generale, pentru dezbateri, luarea hotărârilor și motivarea acestora, dovedește caracterul strict formal al acestor consultări", au transmis reprezentanţii AJADO. 

Ce poate cere MJ de la adunările generale

"Ministerul Justiției poate cere adunărilor generale, conform literei d) din același articol, doar să analizeze proiecte de acte normative, proiecte care, dacă există, nu au fost trimise însă adunărilor generale. În al treilea rând, în adresa comunicată instanțelor se vorbește despre acte politice precum "Programul de guvernare" sau "viziunea Guvernului în exercițiu", aspecte care exced sferei de competență a justiției și care nu reprezintă pentru magistrați niciun interes. Dimpotrivă, magistrații fiind, prin statutul lor, apolitici, este inadmisibil să fie atrași în îndeplinirea unor programe de guvernare, acest atribut aparținând exclusiv Guvernului. Acest mod de abordare al Ministrului Justiției Cătălin Predoiu încalcă separația puterilor în stat, fiind creat un precedent periculos pentru statul de drept și democrația din România", au mai scris cei de la AJADO în comunicat. 

Acţiunea lui Predoiu, condamnată public

"În al cincilea rând, adunările generale nu formulează "opinii", ci adoptă hotărâri după analizarea proiectelor de acte normative, iar un astfel de proiect de lege nu există în prezent. Consultarea judecătorilor cu privire la modificări legislative cu impact asupra statutului și carierei acestora, precum și cu privire la organizarea judiciară este esențială, însă o asemenea consultare trebuie să se facă în limitele legii și nicidecum nu poate fi de formă ori folosită în scopuri politice. Pentru aceste motive condamnăm public această acțiune a Ministrului Justiției Cătălin Predoiu, parte a puterii executive, de intruziune nelegală și arogare abuzivă de competențe ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției, și îi solicităm să revină în limitele legii, iar dacă dorește consultarea instanțelor prin adunări generale să o facă trimițând un proiect de act normativ, așa cum îi cere legea", potrivit AJADO.

Reacția Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului vine după ce Cătălin Predoiu a transmis magistraților o scrisoare în care adresează întrebări cu privire la mai multe aspecte din sistemul judiciar precum pensionarea, completurile de 3 judecători, dar și Secția de anchetare a magistraților. Ministrul îi întreabă pe magistrații dacă Secția trebuie desființată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel