Josep Borrell: UE trebuie să acţioneze pentru a împiedica destrămarea Bosniei

SURSA: Facebook
SURSA: Facebook

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că miniştrii de externe din Uniunea Europeană care se reunesc luni la Bruxelles trebuie să ia decizii pentru a evita o înrăutăţire a "situaţiei critice" din Bosnia.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană care se reunesc luni la Bruxelles trebuie să ia decizii pentru a evita o înrăutăţire a 'situaţiei critice' din Bosnia, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Bosnia trece prin cea mai gravă criză politică de la sfârşitul războaielor din Balcani din anii 1990, sârbii bosniaci contestând instituţii ale statului ca parte a unei încercări de lungă durată a lor de a se separa de statul bosniac central şi de a se alătura în cele din urmă Serbiei vecine.

'Retorica naţionaliştilor şi separatiştilor se amplifică în Bosnia-Herţegovina şi aruncă în aer stabilitatea şi chiar integritatea ţării', a declarat Borrell presei.

"Este o situaţie critică"

'Miniştrii (de externe) trebuie să ia decizii pentru a opri această dinamică în Bosnia-Herţegovina şi pentru a evita ca această ţară să se spargă în bucăţi. Este o situaţie critică', a spus el. UE ar trebui să ia în considerare sancţiuni împotriva entităţii sârbilor din Bosnia, Republica Srpska (RS), şi să oprească de asemenea sprijinul financiar dacă această criză se înrăutăţeşte în continuare, conform unui document intern al UE consultat săptămâna trecută de Reuters.

Parlamentarii din Republica Srpska au votat la 10 februarie în favoarea creării unui organism separat de alegere a judecătorilor şi procurorilor, ceea ce înseamnă retragerea efectivă a regiunii din instituţia judiciară supremă din Bosnia ca parte a agendei separatiste.

Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită a Bosniei, şi-a intensificat în ultimele luni discursul separatist, dând impresia că vrea să părăsească instituţiile centrale ale acestei ţări din Balcani cât mai repede posibil.

Declaraţiile i-au atras sancţiuni din partea SUA. La 10 decembrie, Parlamentul din Republica Srpska a dat termen de şase luni guvernului acestei entităţi a sârbilor din Bosnia pentru a organiza legal ieşirea din trei instituţii comune cruciale ale statului central: armata, justiţia şi sistemul fiscal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel